A vizualitás a jövő útja

2022.10.18. 09:52

Tehetséges roma fiatalok fotóiból nyílt kiállítás a belvárosban

A Gandhi Fotóklub fiataljainak alkotásaiból nyílt kiállítás a pécsi Trezor Rendezvényházban. A Marsalkó Péter által vezetett klub fiatal tehetségeinek képei kreatív látásmódról és ösztönös, egyedi színhasználatról tanúskodnak.

Mohay Réka

Fotó: Marsalkó Péter

A kiállítás a Szívből látszani címet kapta és a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) támogatásával a Pécsi Fotóhetek keretében valósult meg. A kiállítást, amely egy hónapig lesz látható, ünnepélyes megnyitó indította útjára október 13-án, ahol a Gandhi Gimnázium Hagyományőrző Együttes muzsikált.

 A nagy számban összegyűlt érdeklődőket dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, Ignácz István, a Gandhi Gimnázium igazgatója és Joka Daróczi János, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője köszöntötte, utóbbi elismerő okleveleket is adott a fotóklub diákjainak. Köszöntőt mondott Marsalkó Péter fotóművész is, a Gandhi Gimnáziumban rendszeresen zajló fotóklub szakmai vezetője, zárógondolatokat dr. Aknai Katalin művészettörténész osztott meg, az esemény moderátora Schreck Mónika, a Pécsi FotóHetek szervezője volt. 

– A megnyitón sokan összegyűltünk, prominens pécsi polgárok és baranyai települések polgármesterei is eljöttek, igazi katarzist jelentett az esemény számunkra

 – mondta lapunknak Marsalkó Péter. – Ilyenre nem volt eddig példa, hogy roma fiatalok képeiből nyíljon fotókiállítás a városban. Úgy gondolom a munkánknak nagy szerepe van abban, hogy megmutassuk, a jövő útja a vizuális kommunikációban rejlik, ebben a fotográfia nagy szerepet játszik – tette hozzá a fotóklubot vezető művész. 

– Úgy gondolom, a nemzeti fotóművészet fontos részeit jelentik a Gandhi fiataljainak munkái. Magyarországnak szüksége van az általuk képviselt látásmódra, s bízom benne, hogy miként a cigány festők hírnevet szereztek hazánkban, úgy a roma fiatalok fotográfiai törekvései is egyre szélesebb körben válnak ismertté 

– hangsúlyozta Marsalkó Péter. 

 

A kiállított negyven fotót hat fiatal, Kunos Viktória, Orsós Csilla Vanessza, Balogh András Milán, Bobo Carlos Dániel, Orsós Roland és Kiss Patrik munkáiból válogatta ki a mesterük, a kiállításon látható képek így a munka legjavát mutatják be. Élénk és találó színhasználat, kreatív, a kliséken túlmutató, rendkívül egyedi megoldások jellemzik az alkotásokat. 

 

– Nagyon jó érzékkel, finoman bánnak a színekkel, ez visszaköszön a Trezorban látható képekről is. A fotózás összetartó és identitásformáló erő lehet a fiatalok számára. A közösség számára elengedhetetlen a szülői támogatás, valamint az, hogy a kapcsolatokat, barátságokat megőrizzék egymás között

 – tette hozzá a fotóklub szakmai mentora. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában