Három volt a kislány

2022.10.16. 20:04

Óvodástól a nyugdíjasig mindenki fellépett a leányvásáron (galéria)

Buzás Barbara és Kardos Dorina hódította el a Leányvásár szépe kitüntető címet – de a rekordszámú érdeklődő e választás mellett is tengernyi program élményével gazdagodott a három nap alatt.

Sz. Zs.

Ha a lányokat ezúttal nem is ragadták el a legények, mint egykoron, a népdalok, -táncok és -viseletek programözöne a háromszáz esztendős leányvásárok legszebb hangulatát idézte meg a hétvégén, az 56. Pécsváradi Leányvásáron. Kiegészülve a mai fiatalok kedvenc együtteseinek koncertjeivel, és a rengeteg további kulturális és kulináris különlegességgel – még csemegézni is sok belőlük, nem sorba szedni valamennyit.

Nem állítjuk, hogy soha ennyien nem jöttek össze a Zengő lábánál, főként három évszázad távlatában, ám az biztos, hogy talpalatnyi hely nem maradt vendég nélkül a művelődési háztól a nagyszínpadon át az utcákat betöltő árusok zsibvásári forgatagában. 

Főként, hogy ezúttal az időjárás is szebbik arcát mutatta errefelé, így nemcsak az üstökben a gesztenye, hanem az arcok is pirulhattak a vénasszonyok nyarának legszebbik napsütésében. Ha nem is vén, sőt, örökifjú nyugdíjas asszonyok közepette – a helyi szenior örömtánccsoport fellépése a vendégek egyik kedvenc időtöltése. A korfa alsó felén az ugyancsak váradi német nemzetiség óvoda ennivaló csöppségeinek műsorával a gasztroudvarban. 

Nyalánkságnak közte a Bon-Bonnal, az NGR Music Group bulizenekarral, a német popzenét színpadra állító Produceller Teammel, a péntek estét sváb hangulatba burkoló Platin Zenekarral vagy az amerikai stílusú rezes utcazenét népszerűsítő Band of StreetS-szel, na és még a 3+2-vel is számolva – hogy zenei műfajonként csak egy-egy sztár felvillantásával szomorkodtassuk azokat, akik mégsem értek oda a leányvásárba. Nekik már csak egy évnyit kell aludniuk; ahogyan a szervezők első örömükben összegezve máris előrevetítették, rajtuk nem fog múlni, hogy jövőre még távolabbi vidékekről még több látogatót örvendeztessenek meg az 57. Pécsváradi Leányvásáron. 

A leányvásár szépei: ezúttal különdíjat is kiosztott a zsűri 

A leányvásár szépeit nem a klasszikus szépségversenyek sablonjaival méricskélik, itt a 90-60-90 nem értelmezhető, bikinit és tűsarkút sem kell ölteni. Ha a 25-30 kilót is nyomó selyem, brokát, aranypaszomány, slingelt szoknya és kötény nem takarná, láthatnánk viszont akár 5-6 alsószoknyát is. Amelyet a főként sárközi motívumokat viselő lányok koszorúba tűzött hajkoszorúikkal, csípőre tett kézzel, kacér tekintettel vonultatnak végig a városon, hogy egykor a legényeket, ma a pontozókat meggyőzzék, ezeket a ruhakölteményeket viselni is tudni kell. 

A Leányvásár legszebbjének az idén Buzás Barbarát találták, a közönség választottja Kardos Dorina lett, és egy különdíj is gazdára talált, azt Balogh-Szabó Kata érdemelte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában