Hajcsodákat alkotott

2022.11.13. 15:03

„Apám azt mondta, hogy legyek borbély” (képgaléria)

A pécsi fodrászszakma egyik legjelentősebb képviselője volt Hesz János, akinek a keze alatt számos fodrászgeneráció cseperedett fel, és tanulta meg a mesterség minden csínját-bínját, illetve már évek óta a neve alatt rendezik meg a Simonyi Károly Szakközépiskolában a fodrász- és kozmetikustanulók regionális versenyét.

Zs. J.

Hesz János jómódú sváb földműves családban nőtt fel, majd 1945-ben egyik pillanatról a másikra szegényekké váltak, mikor elvették mindenüket.

Apám azt mondta, hogy legyek borbély, mert az az első naptól pénzt keres. Én rádióműszerész szerettem volna lenni. Anyám bejött Pécsre, az első német nevű fodrász üzletébe bement, és elmondta, hogy inasnak adná a fiát. Egyik napról a másikra így lettem falusi gyerekből városi

– emlékezett vissza gyermekkorára Hesz János lapunknak adott interjújában 1993-ban.

A fodrászszakma elsajátítása után Hesz János a 1960-as években ifj. Rónai Lászlóval közösen első vidékiként került be a magyar fodrászválogatottba, ahol számos nemzetközi eredményt ért el. Az 1970-es években a Szigeti úti férfi-női üzletben dolgozott, nagyon sok volt a vendégük. Aztán 1986-ban egy magánvállalkozásba társult, amit később nem a legjobb választásnak tartott. 1988-ban kiszállt az üzletből, és a Megye utcában nyitott egy fodrászszalont.

Hesz János az élete alatt számos baranyai versenyző felkészítésében segített, illetve szakmai továbbképzést vezetett. Magyar bajnokok és nemzetközi hírű versenyzők kerültek ki a keze alól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában