Fekete Párduc 2. - Vakanda, légy áldott!

2022.11.11. 12:31

Képregényfilmbe oltott családdráma a Fekete Párduc folytatása

Hogyan lehet egy szuperhősfilmet szuperhős nélkül elkészíteni? Minden bizonnyal nehezen, főleg, ha nem arról van szó, hogy nem vállalta a színész a folytatást, hanem hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt.

bama.hu

Fotó: Zoran Zeremski

Ilyen esemény árnyékolta be a Fekete Párduc 2 részének elkészültét is, hiszen a címszereplőt megformáló Chadwick Boseman hosszan tartó, súlyos betegség után távozott közülünk. A rendező, Ryan Cooglernek így szem előtt kellett tartania, hogy a folytatásnak nem egy szimpla Marvel képregényfilmnek kell lennie, hanem egy, a színészről tisztelettel megemlékező alkotásnak is. Utóbbit sikerült is megvalósítani. A film kezdete, a montázs, a zárójelent és az egész filmet végig kísérő gyász, respektus az elvesztett hős iránt ezt bizonyítja. Azonban itt nem csak egy karakter haláláról van szó, hanem egy barát, egy kolléga elvesztéséről, így a könnyek sem hatottak műnek. Viszont, hogy képregényfilmként is megállja a helyét abba már helyenként bele lehet kötni, de a “Kedvelem mérleg” mégis a pozitív irányba billen.

A Marvel Studios új filmjében, a FEKETE PÁRDUC 2.-ben Ramonda királynő, Shuri, M’Baku, Okoye és a Dora Milaje azért küzdenek, hogy megvédjék országukat a világhatalmak beavatkozásától T’Challa király halálát követően. A vakandaiak számára új fejezet nyílik a történelemben, hőseik pedig Nakia és Everett Ross segítségével új ösvényt jelölnek ki a királyság számára, amiben szerepet játszik Namor is, a titkos vízalatti nép vezetője.

A Fekete Párduc második részének talán egyik legjobb karaktere az antagonista, Namor. Van egy jól felépített háttere, motivációja sem légből kapott, birodalma és annak népe is jól beépül az univerzumba. Első megjelenésük hidegrázós volt, amihez a jól megkomponált zene is hozzájárult, amit Ludwig Göranssonnak köszönhetünk. De nem csak ennek a jelenetnek a zenei aláfestése volt kiemelkedő, hanem az egész filmé. A másik főkarakter, Shuri mellett sem mehetünk el szó nélkül, akinek a személyisége új árnyalatokat kap a folytatás során. Az első rész idegesítő karakteréből egy komoly, a gyászt feldolgozó nővé érik, akinek át kell vennie bátyja örökségét. Ami a mellékszereplőket illeti, ők hozták a kötelezőt. Viszont az új szereplő, Riri személyének nem sok értelmét látni. Karaktere annyira nem lett kifejtve, hogy szinte feleslegessé, érdektelenné válik. Persze, valahonnan el kellett indítani a film konfliktusát, amire ő pont tökéletes volt, még sem válik kedvelhetővé a történet folyamán. A csatajelenetek sem az univerzum legjobbjai, főleg a második nagy összecsapásba lehet belekötni a szembekerülő felek hadseregének számát illetően.

A Fekete Párduc folytatásának vannak hibái, de azokat eltudjuk engedni, mert egy látványban gazdag, érzékeny és érett drámát sikerült vászonra vinni, a két központi karakter, Shuri és Namor mélységeinek feltárásával, miközben szépen tiszteleg Chadwick Boseman emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!