Filmajánló

2022.12.27. 11:36

Az impresszionizmus atyjának életébe tekinthetünk be az Apolló Moziban

Újabb művész, Camille Pissarro életét ismerhetjük meg egy kiállításon keresztül december 27-én, délután fél 6-kor az Apolló Moziban.

Cz. E.

Forrás: apollopecs.hu

Az impresszionizmus atyjának is szokás nevezni a francia festőt, aki merész lépésre szánta el magát élete során: végig levelezett művészeti ars poeticájáról családtagjaival. Ezek a levelek adják a dokumentumfilm ívét, amelyből jobban megérhetjük Pissarro életrajzát és pályaképét.

A festőművész a karibi térségben született, majd Párizsba érkezett, ahová a festészet iránti szeretete vitte. A francia fővárosban negyvenhárom éves korára megalapított egy művészekből álló közösséget. Első kiállításukat csúnyán pellengérre állították a kritikusok, de ekkor nevezték el őket impresszionistáknak. Az elkövetkező negyven évben vezetője lesz Pissarrio ennek a művészeti irányzatnak, amely az egyik legkedveltebb stílussá vált a világon. 

A filmben látható kiállítási anyagok az oxfordi Ashmolean Múzeum legjelentősebb visszatekintő tárlatának részét képezik. Ez egy egyedülálló gyűjtemény, amely a művész munkáiból, valamin leveleiből és egyéb rá vonatkozó tárgyi emlékekből áll. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában