Újra vetítik a Sátántangót

2022.12.29. 20:48

Erre a mozizásra nagyon készüljünk fel

A Sátántangó a magyar filmművészet egyik nagy klasszikusa – és nem csak azért, mert hét és fél óra a játékideje. Most újra vetíti a pécsi Apolló mozi.

bama.hu

Krasznahorkai László regényéből Tarr Béla készített egy nagyon szép és nagyon pontos filmet – amelyet azonban viszonylag kevesen láttak, mivel a hét és fél órás munkáról beszélhetünk. Aki azonban kellőképpen elszánt, az most normális vásznon is megnézheti a filmet: január 14-én ugyanis vetíti a munkát a pécsi Apolló mozi.

Az 1994-es berlini világpremier alkalmával a Sátántangó elnyerte a Caligari-díjat és az ökumenikus zsűri díját. A fekete-fehér alkotást világszerte a legfontosabb filmek között tartják számon.

Tarr Béla legendás alkotását a Belga Királyi Filmarchívum L'Age d'Or fődíjával jutalmazta, és néhány éve a nagyvilág filmes szakemberei minden idők legjobb 50 filmje közé választották, a mértékadó lista a tekintélyes brit filmművészeti folyóiratban, a Sight & Sound-ban jelent meg. A Sátántangó 35 mm-es kópiáját rangos gyűjteményekben őrzik, köztük a New York-i MOMA-ban, a Belga Királyi Filmarchívumban és a Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive-ban.

Tarr Béla filmjének új, 4K restaurációját az Arbelos végezte a Magyar Filmlabor közreműködésével – a mostani vetítésen ezt nézhetjük meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában