Máig utat mutat a stáció

2022.12.16. 10:27

Soltra Elemérre emlékezik a közösség, amelynek kálváriát alkotott

Idén lenne száz éves Soltra Elemér képzőművész, aki a ‘90-es évek végén alkotói díjáról lemondva készítette el a bicsérdi kálváriakert stációit. December 17-én, születésnapján emlékeznek meg róla este hattól a templomban.

Mohay Réka

Az elismert magyar képzőművész a bicsérdi művésztelep tagjaként alkotta meg 1995 és 1998 között a templom körül elhelyezett tizenöt bronzstációt, melyek tetővel ellátott terméskő oszlopokra kerültek. 

– Az így kialakított vizuális oratórium, a Stáció eszmei értéke több mint 35 millió forint, s azóta az országos értéktárba is bekerült, mindegyik mint egy-egy apró kápolna áll a templomkertben – mondta lapunknak a település polgármestere, Vér József. 

 

Az 1922. december 17-én napvilágot látott művész 2013-ban hunyt el. Születésének 100. évfordulóján, szombaton, 18 órától gyászmisét tartanak Dohány Zoltán plébános vezetésével. A megemlékezésre, amely kiemelt figyelmet élvez a település lakóinak körében, a művész ma is élő kollégái, ismerősei, a művésztelep alkotói is meghívást kaptak. 

Forrás: Bicsérdi Önkormányzat

– Soltra Elemér ragaszkodott hozzá, hogy a keresztút szokásos tizennégy stációja mellé kerüljön egy tizenötödik is, amely a feltámadást ábrázolja – számolt be a polgármester. 
Ebből az alkalomból az Urunk mennybemenetele-templomban kivetítő segítségével felidézik az alkotások elkészüléséhez vezető munkálatokat. A művész önzetlen felajánlásból, ellentételezés nélkül formázta meg a szükséges gipszmintákat, majd egy neves csepeli öntőműhelyben kaptak végleges formát a bronzdomborművek. 

– Az alapanyagköltséget helyi összefogással gyűjtöttük össze, belügyminiszteri támogatás mellett helyi vállalkozók, cégek és magánszemélyek hozzájárulásával sikerült a megvalósítás – tette hozzá Vér József. 

Az értékes, magas művészi színvonalú, érzelemgazdag ábrázolások a helyi plébániaközösség életében meghatározó szerepet játszanak. Nagyböjti keresztútjárások, húsvéti körmenetek helyszínéül szolgálnak, turisták, zarándokcsoportok is felkeresik. 

A helyiek szeretnék továbbra is méltóképp kezelni a stációképeket, amelyek, úgy tartják, erőt sugároznak minden keresztény számára, hirdetve, minden nehéz út végén ott a beteljesülés reménye, a feltámadás és az újjászületés. 

A megemlékezés alkalmából Soltra Elemér gondolatait is ismét felidézik a bicsérdiek. 

„Bízom benne, hogy a Stáció erőt ad az értékét vesztett emberi erkölcs újraformálására, annak megszilárdítására abban a világban, amelyben embert ölni napi cselekmény… és ha nem feszegetik le a bronzokat és nem zúzzák szét a kápolnákat haramia szándékok, akkor az idők végezetéig be tudja tölteni hivatását: az emberi lelkiismeret, a szeretet, a megbocsátás erősítését.” – írta az alkotó, akinek kívánsága, úgy tűnik, nem maradt beteljesületlen, hiszen közel harminc év után is tisztelet övezi munkáját, amelyet nagylelkűen ajánlott a település számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában