Gratulálunk!

2023.01.25. 19:19

A Magyar Kultúra Lovagja lett a Mohácsi Nemzeti Emlékhely vezetője, Varga György

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen dolgozó Varga Györgynek a kulturális örökség megőrzése, felkutatása, ápolása, népszerűsítése, alkotó fejlesztése, érdekében huzamos időn át kifejtett önzetlen tevékenysége elismeréséül a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozták.

Máté Balázs (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Forrás: DDNP/Komlós Attila

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998 októberében hozta létre.

A cím a művészi alkotók tevékenysége mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt.
Alapítása óta a cím a civil társadalom kiemelt elismerésévé vált. Átadására az 1997-ben alapított Magyar Kultúra Napja Gála alkalmával kerül sor, mely a magyar kultúra napjához kapcsolódik.

Varga György 2007 óta a Mohácsi Nemzeti Emlékhely üzemeltetője, munkájának köszönhetően az emlékhely látogatottsága az azóta eltelt időszakban jelentősen megnőtt.

A hét minden napján fogadja a vendégeket, akiknél emberi hozzáállása, magas szintű szakmai felkészültsége, lelkiismeretes, elhivatott munkája mindig elismerést váltott ki.

Ötleteivel, javaslataival számos esetben segítette a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkáját, melynek eredményeként több sikeres pályázat valósulhatott meg. Felügyelete alatt igényes és folyamatosan karbantartott emlékhelyet sikerült kialakítani, mely neki köszönhetően is méltó helye lett a mohácsi csata emléke előtti főhajtásnak.

A 2012 óta hivatalosan Nemzeti Emlékhely rangot viselő helyszín rendszeresen ad otthont különböző rendezvényeknek, melyek a csatát és történelmi korszakát idézik meg, a hősökről való méltó megemlékezést szolgálják: idegenvezetések a sírkertben, előadások hadtörténész közreműködésével, korhű fegyverek másolatainak bemutatója, történelmi játszóházak gyerekeknek, íjászat, valamint egyéb programok, melyek megszervezésében és lebonyolításban Varga György jelentős szerepet vállalt az elmúlt 15 évben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában