A Vízkereszt ünnepét élik

2023.01.09. 19:01

Megszentelik a családok otthonát Szigetváron

M. R.

Fotó: Bujdos Tibor

SZIGETVÁR Vízkereszt napján, illetve az azt követő héten, hetekben manapság is sokan tartják a házszentelés hagyományát. Intézmények és magánszemélyek, családok is kérhetik ezt a helyi plébánostól, így zajlik ez Szigetváron és környékén is. Rosner Zsolt plébános elmondta, a templomi közösség családjai közül többen is kérték otthonaik megáldását.

– Vízkereszthez kötődik az új szenteltvíz megáldása is, a templomainkban vízszenteléseket tartunk és ezzel hintjük meg az olyan helyeket, ahol sokat időzünk, legyen az családi ház, iskola, vagy munkahely

 – mondta a lelkipásztor.

– Ezzel kívánjuk egészségessé, Isten szeretetét tükrözővé tenni környezetünket, az ajtóra írt felirat Isten áldására figyelmeztet minket – tette hozzá.

A szokás szerint ugyanis az imádsággal és az épület, lakás szobáinak szentelt vízzel való meghintése mellett a ház ajtajának gerendájára, szemöldökfájára szentelt krétával egy betűk és számok kombinációját megjelenítő feliratot is elhelyez a pap. Mégpedig úgy, hogy az aktuális évszám közé, kis keresztekkel elválasztva három betűt írnak:

 20 + C + M + B + 23. 

Ez latinul a Christus Mansionem Benedicat! rövidítése, a népnyelv azonban a három királyokkal azonosította a rövidítéseket.

– Németesen a Gáspárt Casparként, C-vel írják, ebből ered, hogy Gáspár, Menyhért és Boldizsár nevét tulajdonították a feliratnak – mondta Rosner Zsolt. Ebből a félre- vagy legalábbis átértelmezésből fakad, hogy így a felirat is időnként G + M + B -re módosult.

Magánszemélyek mellett iskolákban is szokás az év eleji szentelés, sőt, Pécsen arra is akadt példa a napokban, hogy vállalat kért áldást az irodaépületre.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában