Népzenekutatás

2023.02.27. 16:54

Hazai népdalok csendülnek fel a kistérségi népdaléneklési versenyen

Lajtha László zeneszerző, népzenekutató halálának 60. évfordulója alkalmából tartanak kistérségi népdaléneklési versenyt a Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskolában.

M. R.

Fotó: Roman Zaiets

Lajtha László 1892-ben született, népzenei kutatóútjait 1910-ben Bartók és Kodály oldalán kezdte meg, tevékenységét haláláig folytatta. A magyar és a nemzetközi népzenekutatás kiemelkedő alakjává vált, 1951-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Az évforduló alkalmából február 28-án, kedden 14 órától a Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és Vox Humana Alapítványa az iskola Hergenrőder ének-szaktantermébe hívja a térségben működő intézmény diákjait. Összesen tizenegy iskolából hatvannégy tanuló nevezett a népdaléneklési versenyre, köztük pécsi, szentlőrinci, újpetrei, mohácsi, kétújfalui, hoboli, szentlászlói, nagydobszai, beremendi és szigetvári fiatalokkal.

A megmérettetés során két népdalt kell elénekelniük a versenyzőknek, akik négy korcsoportban mutathatják be tudásukat: első-második, harmadik-negyedik, ötödik-hatodik, illetve hetedik-nyolcadik osztályosok versenyeznek majd egymással.
A szakmai zsűri arany, ezüst, illetve bronz minősítéseket ad ki, valamint a legkiemelkedőbb
előadásokat tárgyi jutalomban is részesíti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában