Darabont Mikold a címszerepben

2023.02.06. 17:16

Modernkori feminizmusról is mesél majd az előadás

M. R.

Forrás: pnsz.hu

Bozsik Yvette rendezésében, a Szendrő József-díjas Darabont Mikold főszereplésével érkezik a Pécsi Nemzeti Színházba Euripidész Médeia című ókori görög tragédiája. – A történet a modernkori feminizmus egyik tanmeséje is lehetne. A nő, aki nagy tudása birtokában azt gondolja bármit megtehet az égi törvényekkel szemben. De mint a nagy görög drámákban mindig, a kórus mondja ki az ítéletet – fogalmaz a készülő előadással kapcsolatban a rendező a produkcióról írt előzetes bemutatkozásban.

A görög drámairodalom egy gyakran játszott darabjának középpontjában álló Médeia áll, akit férje hűtlensége miatt érzett fájdalom és bosszúvágy egészen a gyermekgyilkosságig sodor. A közelmúltban bemutatták a Nemzeti Színházban, a Katona József Színházban és a Weöres Sándor Színházban is.

A pécsi előadás premierjét a nagyszínpadon tartják március 11-én, s a társulat tapasztalt színészei mellett a fiatalabb generáció is megjelenik. Darabont Mikold mellett láthatjuk Sólyom Katalint, Németh János, Lipics Zsoltot, valamint Józsa Richárdot. Játszik továbbá Illés Alexa, Vlasits Barbara, Bocskai Virág, Sárközi Edina, Kecskés Alexisz és Katona Levente is.

A produkcióhoz saját zenét ír Philippe Heritier Párizsban élő svájci zeneszerző, aki harminc éve működik együtt a Bozsik Yette Társulattal. Filmek és színpadi előadások mellett több, mint harminc táncelőadás zenei anyagát készítette el, ezúttal a pécsi közönség is hallhatja kortárs dallamait.

A rendező célja, hogy a művet ne csak a felszínen zajló események szintjén értelmezze a közönség.

– Számomra a Médeia történet sokkal többet jelent egy gyermekgyilkos nő tragédiájánál. Tükröt tartva a kegyetlen és közömbös társadalmunknak, amit a gyűlölet, a féltékenység és a megosztás működtet, valahol mindannyian Médeiákká válhatunk, ha nem lépünk ki a napi rutin és az illúzió világából 

– fogalmaz Bozsik Yvette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!