A Harmadik te magad légy!

2023.03.17. 07:00

Célba ért a színházmentő akció, de ez csak átmeneti megoldás

Tömve volt a Harmadik Színház március 15-én a Lenni vagy nem lenni? című gálaműsoron, pedig mélyen a zsebébe kellett nyúlnia a közönségnek. Az estét keser­édes fíling lengte körül és a szeretet, a remény, az összefogás hullámai emelték egyre magasabbra a hangulatot.

M. B. E.

Nézzünk bizakodva a jövőbe! Örkény István ezen egypercese indította és adta meg a Harmadik Színház fennmaradásáért szervezett jótékonysági est alaphangját. Két órán át több mint harminc neves színművész legendás írók, költők verseivel, ütős prózákkal, dalokkal idézte meg a hitet, a reményt, melyet szeretetből gyúrtak egy nemesebb célért. Boncolgatták a művészet értelmét, a kollektív akarat és tettek erejét, s nem véletlenül Örkény István- és Karinthy Frigyes-gondolatok szerepeltek a leggyakrabban, mert a Harmadik helyzetét most leginkább az abszurd, a groteszk jellemzi, a sírva nevetős pillanatok. 
Érkeztek sorra az egykor Pécsről induló színészcsillagok, hogy emlékeztessenek mindenkit a színház feladatára, miközben felvillantottak régi szép pillanatokat. És neves pécsi művészek is szívmelengető mozzanatokkal és sztorikkal idézték meg a színház varázsát.  

Amiben összecsengett minden gondolat: a színész nincs színház nélkül, a színház nincs közönség nélkül, s hogy ez így együtt maradjon, azért mindenkinek egyformán küzdenie kell. A nézők átérezték a helyzet jelentőségét, mondhatni a Harmadik te magad légy! gondolatot, mert senkit nem riasztottak vissza a 10-15-25 ezer forintos jegyárak. A sorokban ötéves gyermek, középiskolás és nyugdíjas egyaránt ott szorított a teátrumért, s láthatóan nem a premierközönség jött el a színház szent ügyét támogatni. 

A civil kezdeményezésekből a gálabevétellel együtt összeállt már 16,862 millió forint, s a vágyott cél, a 20 millió sincs túl messze. Ez szűkösen, de elegendő, hogy a színház eljusson az évad végéig, a nyáron pedig érkezhet forrás, ami megteremti a jövő évad alapját. A legfőbb cél tehát az, hogy legyen egy fenntartható finanszírozási modell, mert a jövőt hasonló akciókra építeni nem lehet.
Aztán szívszorító mozzanattal zárult a gála: a Harmadik nyári színháztáboros gyerekei Stenczer Bélával elénekelték a Valahol Európában musicalből, hogy: „A zene az kell, mert nem adjuk fel, egy ritmus vagy jel, csak ne vesszünk most el, a zene az kell, mert körülölel, ha van elég szív, a dal az csak így lesz szép!” S ebből kiviláglott a Harmadik másik nagy küldetése, hidat alkotni a fiatalok és a kortárs magyar dráma között. S ekkor jött a katarzis, az üzenetértékű átmeneti megoldás, az esemény saját dalát az est két főszervezőjének, Bacskó Tündének és Tamás Évának az irányításával az összes szereplő és a közönség együtt énekelte el. 

Mi jön még?
A „gálaműsort” annak a színház által január 19-én meghirdetett Színházmentő akció elemeként rendezték meg, amelyet Patartics Zorán pécsi építész kezdeményezett és többnyire irányít. A magánszemélyeket és vállalkozásokat is megszólító támogatási kampány március 23-ával zárul, a célja 20 millió forint összegyűjtése.
A pénzbeni támogatásokon túl a fellépők is gyakran felajánlják az előadások bevételét a színháznak, a gálaműsort követően szervezés alatt vannak további programok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában