Megszentelték a búzaföldeket

2023.04.28. 21:39

A Kiskassai Német Egyesület újraéleszti a régi hagyományt

Zs. K.

A Kiskassáért Német Egyesület és a Kiskassai Önkormányzat meghívására búzaszentelésre gyűltek össze Kiskassa és Pécsdevecser lakosai, valamint az érdeklődők pénteken délután. A két település határában az egyesület a magyar állam támogatásával egy új keresztet állított, egyet pedig felújított. Ennek tiszteletére (is) szervezték meg az eseményt, melyen Darnai Ágoston plébános megáldotta a keresztek közelében lévő búzaföldeket és minden vetést (a keresztek mellett idén nem búzát vetettek a gazdák).

 


A hagyomány eredete a 4. század közepéig nyúlik vissza, Magyarországon a középkorban honosodott meg ez a szokás, amikor is Szent Márk, vagy Szent György napján a vetés minden fajtáját, a fákat és a szőlőket is mind a négy égtáj felé megáldották. Régen körmenetet tartottak, miután viszont a kommunista hatalom tiltotta azt, a búzaszentelés a templomokba szorult. A templomi szertartás szerint a kosarakban vitték a mezőről a búza- vagy rozsszálat, azt szentelte meg a pap. A megszentelt búzaszálaknak a néphagyomány szent erőt tulajdonított, ennek megfelelően imakönyvbe tették, jószággal megetették, a búzakoszorút pedig gyógyításra használták.

 


A pénteki búzaszentelést az újpetrei egyházi kórus, valamint az Újpetrei Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület zenekarának közreműködésével tartották meg, és mivel ezen a napon volt Trachtag is, sokan nemzetiségi ruhában érkeztek az eseményre. Az áldás után a pécsdevecseri kultúrházban vendégségre várták a résztvevőket.

 


Az új keresztre rótt szöveg: „Ezen oltalmazó kereszt óvja a termést a természeti csapásoktól, óvja a falut a bajtól és a gonosztól”. Oldalán pedig olvashatjuk azt is, hogy a felállítását a magyar állam, a Kiskassai Német Egyesület, valamint Auth, Diszlberger és Kresz családok leszármazottai támogatták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában