Különleges fesztivál

2023.04.06. 13:52

Árnyak és fények költöznek Pécsre, a különleges találkozási pontra (Galéria)

Idén Magyarország rendezi a 10. Színházi Olimpiát, amelynek egyik fontos helyszíne Pécs lesz. Az olimpia keretében, a Bábművészeti Világtalálkozó részeként, a MárkusZínház szervezésében 2017 után újra megrendezik a Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált Pécsett április 19-23. között.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Csütörtök délelőtt tíz órakor a MárkusZínház színpadán kialudtak a lámpák, megszólalt a zene, majd a fények kezdtek el játszani. Így vette kezdetét a II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál sajtótájékoztatója.

–  A pécsi Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál egy nagyon különleges találkozási pont lesz, ahol újra találkoznak egymással a kultúrák: a keleti az európaival, a tradicionális a kortárs, mai, kísérletező előadásokkal – hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Mint megtudtuk, az április 19-én kezdődő II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztiválra tizenkét országból érkeznek társulatok, többek között Indonéziából, Indiából, Tajvanból, Csehországból, Lengyelországból, Görögországból, Spanyolországból, Belgiumból, Olaszországból. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az indiai tradícionális templomi árnyjátékba, megismerhetik a bravúrosan mozgatott tajvani árnyjáték világát, illetve Görögországból érkezik, Karagiosis, aki olyan vásári figura, mint nálunk Vitéz László: szókimondó, nagyon nyers és mindenkinek igazságot szolgáltat.

Indiából érkezik a Krishnan Kutty Ramachandra Pulavar család, akik 400 évre visszamenőleg örökítik át az indiai Kerala állam egyedülálló templomi árnyjátékát a Tholpava Koothut. Az előadás ótamil nyelven folyik, amit már a helyiek sem nagyon értenek. Pletykaként megtudtuk, hogy miként tanulták meg azt a rengeteg szöveget, amit a pécsiek is hallhatnak majd áprilisban. 

– Az indiai család elmondása szerint, a papa minden nap előre kijelölte, mit kell megtanulni. Este fel kellett mondaniuk, ha nem tudták, nem kaptak enni. Így ment ez 12 generáción keresztül – mondták a sajtótájékoztatón. 
Emellett a Nádor Galéria hatalmas üvegfelületein a lengyel művész, Tadeusz Wierzbiczki kísérletező elektrosztatikus fény-játék műhelye, a kortárs magyar árnyszínházi irányzatok pedig a Pécsi Horvát Színház kiállító galériájában kerülnek bemutatásra. Interaktív kiállítások során a sziluettek életre kelnek, mozdíthatóvá válnak a kiállított figurák, és a díszletelemek.

Az ünnepélyes megnyitó április 19-én 20 óra 30 perckor a Széchenyi téren lesz, ahová a fesztivál résztvevői három belvárosi utcán vonulva egyszere érkeznek meg, majd lekapcsolják a fényeket, és kezdetét veszi a Karakulit Fesztivál. Felcsendül a fesztivál himnusza, Pilári Áron zeneszerző alkotása, és a hatalmas vásznakon az árnyak megélednek. A megnyitó előadást, ahogy 2017-ben is, a Papír Panír csapata készíti, melyen fellépnek a fesztiválon résztvevő külföldi színházak alkotói is. A fesztivál logóját, arculatát Horváth Mária, Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező tervezte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában