Ünnep

2023.04.18. 13:25

Körbejár a kulcs, amely a múlt kapuját nyitja (Galéria)

A 2023-as évet választotta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) egy kommunikációs kampány – Vándorkulcs-projekt – elindításához, amelynek keretében a tizennyolcadik században Magyarországra betelepített németekre emlékeznek.

Cz. E.

Fotó: Laufer László

Három évszázaddal ezelőtt külföldi telepesek – köztük a legnagyobb csoport a németeké volt – érkeztek Magyarországra, akik az elmúlt háromszáz évben felbecsülhetetlen kulturális és gazdasági értékekkel gazdagították hazánkat. Ennek apropóján hívta életre az MNOÖ a Vándorkulcs-projektet, amelynek célja, hogy a hazai német közösség településeinek, intézményeinek és tagjainak bevonásával méltó módon emlékezzenek meg a történelem eme szeletéről.

Az egész országot lefedő kampányt április 18-án Pécsett, a Koch Valéria Iskolaközpontban indították útjára, amelyen jelen volt az MNOÖ elnöke, Englenderné Hock Ibolya, aki elmondta, hogy 1722-23, azaz év, amikor a pozsonyi országgyűlés főúri rendjei a Habsburg családnak jóváhagyták a németek betelepítését Magyarországra. A folyamat ugyan zajlott már előtte is, de ez az a hivatalos időpont, amit most kiindulási évnek tekintenek a jubileumi esemény megemlékezéséhez.

A Koch Valéria Iskolaközpontban a tanulók ünnepélyes műsorral indították útjára a projektet, amelynek keretében a résztvevők megismerhették azt az utat, amelyet a német telepeseknek meg kellett tenniük hazánkig. A diákok népi ruhákba öltöztek, német dalokat énekeltek és német táncokat jártak, amellyel méltón tisztelegtek a jeles esemény előtt.

Az MNOÖ elnöke elmondta, az önkormányzat kommunikációs munkacsoportja dolgozta ki azt, hogy egy éves kampányt indítsanak a jubileum kapcsán, amely a Vándorkulcs-projekt nevet kapta. Ez tulajdonképpen a haza képzeletbeli kulcsa, ami ajtót nyit egy új világ felé a telepesek számára. A kulcs egy ládikában fekszik, amely egy hartai festett bútornak a mása.

Egy év alatt ez a láda az egész országban körbejár azokhoz az iskolákhoz, egyesületekhez, német önkormányzatokhoz, amelyek jelezték, hogy szeretnének részt venni ebben a kampányban. Mindenhol egy bizonyos ideig lesz a láda, és azalatt az adott intézménynek a betelepítés témájával kell foglalkoznia saját településükhöz kapcsolódóan, és minden helyszínen bele is tesznek valamit ebbe a ládába útravalónak. A Koch Valéria Iskolaközpont a névadójuk őseihez köthető relikviákat helyezett el a ládában.

Kiről kapta a nevét a pécsi iskola?

Koch Valéria legismertebb és legsokoldalúbb egyénisége volt a magyarországi kortárs német irodalomnak, aki több prózát írt, valamint fordított és szerkesztett is, de elsősorban költőként tevékenykedett és alkotott maradandót. 

Szederkényben látta meg a napvilágot, ahol egy kétnyelvű miliőben nőtt fel. Pécsett érettségizett német tagozaton, majd Szegeden folytatta tanulmányait, ahol magyar-német szakos tanári diplomát szerzett. Az alföldi városból Budapestre vezetett az útja, ahol újságírást és filozófiát tanult. A fővárosban élt és dolgozott műfordítóként, tanárként, újságíróként és íróként. Nemzetiségi költőtársai műveit folyamatosan fordította, irodalmi riportjaival, valamint tanulmányaival népszerűsítette is őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában