Megidézték a régi időket

2023.04.18. 10:30

Geresdlaki lakodalmas: finn, sváb, székely és magyar közösen lépett (Galéria + videó)

Székely-sváb lakodalmast tartottak Geresdlakon a hétvégén. A vőlegényt egy 12 éves kátolyi fiú, míg a menyasszonyt egy 13 éves geresdlaki leányzó játszotta. A lakodalmas múltidéző célja az volt, hogy bemutassák a régi idők hangulatát. És hogy még egy kis csavar legyen benne, a geresdlaki finnek is szereplői lettek a nagy eseménynek.

Zs. J.

Fotó: Zs.J.

A geresdlaki iskolások diákjaira alapozva megrendezték az első székely-sváb lakodalmast Geresdlakon a hétvégén. A program a régi hagyományokra hajazott: először a „szülőházból” a vőlegény, a 12 éves kátolyi Nagy Richárd kikérése történt meg, majd a násznép átvonult a Liliom utcán és a Templom utcán keresztül a „menyasszony házához”. Az út alatt a székely és sváb népviseletbe öltözött násznép talpalávalóját egy zenekar húzta. A menyasszony, a 13 éves geresdlaki Kozma Nóra kikérése után, a templomi szertartást követően a közösségi házban megtartották a lakodalmat, menyasszonytánccal, ajándékozással, ünnepi vacsorával, mulatozással, énekléssel egybekötve.

– Iskolánkban már hosszú ideje működik a német nemzetiségi néptánccsoportunk, amely arany fokozatot kapott. A lakodalmas programunknak a magját ők adták, de sok önkéntes jelentkezőnk is volt. A gyerekek tehetségét szerettük volna megmutatni: a vőfényeknek a jó szónoki képességét, a többiek táncát, énekét, hangszeres játékát, vagyis minél több gyereknek adtunk lehetőséget 

– mondta lapunknak Schulteisz Balázs, a geresdlaki német nemzetiségi iskola igazgatója.

Mint később megtudtuk, hasonló már volt egyszer Geresdlakon, 2009-ben egy sváb lakodalmas. Most úgy gondolták, mivel székelyek is laknak a környéken, úgy őket is bevonják a szervezésbe, ezzel erősítve a helyi közösséget, a környező települések összetartását.

– Nyugodtan kérdezhet, székelyesen válaszolok: igennel és nemmel

 – mondta mosolyogva Bartos Mária-Magdolna székely származású fazekasbodai lakos, majd elmesélte a szombati esemény történetének kezdetét.

Tavaly ősszel az igazgató azzal kereste meg, hogy jó lenne, ha a sváb gyerekek megismernék a székely gyerekek korábbi játékait. Bartos Mária-Magdolna erre megemlítette, hogy szerinte a székely gyerekek is azzal játszottak, mint a svábok, például kukoricacsuhéval, így azt ajánlotta, hogy legyen sváb-székely lakodalmas. Az ötlet megtetszett, és elkezdődött a szervezés.

A sarkalatos pontot a székely ruha adta, mivel ebből kevés volt. Segítségükre a környező néptáncegyüttesek, hagyományőrzők siettek, székely ruhákat adtak kölcsön, illetve Bartos Mária-Magdolna édesanyja Mikóújfaluból, Geresdlak székely testvértelepüléséről ékezett, hogy elkészítse a mikóújfalusi rakott ágat, azt az évszázados múltra visszatekintő desszertet, amit esküvőkor szoktak ajándékozni a fiatal párnak.

És hogy még egy csavar legyen benne, a vőlegény és a menyasszony házait a rendezvényre a helyi finnek adták kölcsön, akik pár évvel ezelőtt vásárolták meg és újították fel a két régi sváb házat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában