Megnyílt a kiállítás

2023.04.25. 16:16

Róma, Peking után Pécsre érkeztek a világhírű képek

Zs. J.

Ünnepélyes keretek között, francia süteményekkel, francia pezsgővel és egy különleges előadással, a pécsi MárkusZínház fényjátékával fűszerezve megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a pécsi Csontváry Múzeumban a 19. század egyik legkreatívabb alkotója, a francia Toulouse-Lautrec-kiállítás.

Fotó: L.P.

– Karácsony környékén hívott fel a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László, hogy Budapesten a százhetven éve született festőművészre emlékezve egy nagyszabású kiállítás nyílna Csontváry képeiből, ahol a budapesti képek mellett a pécsieket is bemutatnák, majd az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezne Pécsre. Ekkor merült fel a kérdés, hogy az üresen maradt termekben jó lenne valamilyen kiállítást bemutatni. Rövid gondolkodás után ajánlatot tett egy kiállításra a Szépművészeti Múzeum főigazgatója – emlékezett vissza a közös Csontváry170 kiállítás kezdetére, és a kedden nyíló Toulouse-Lautrec-kiállításra Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója.

A Csontváry170 budapesti megnyitójára a pécsi képeket már korábban elszállították, a két legnagyobbat (Baalbek, Mária kútja) április elején egy tréller vitte a fővárosba. Így a Csontváry képek elkerültek egy rövid időre Pécsről, ám most három hónapig egy másik nagyszabású kiállítás nyílt a helyén.

– Érdekessége a mostani kiállításnak, hogy műtárgyvédelmi okok miatt három évente kerülhet a nagyközönség elé bemutatásra, három hónapra. Budapest után Rómában és Pekingben láthatták az érdeklődők, és ezt követően költözött most Pécsre, míg a Csontváry képek bővített változatban augusztusban visszatérnek 

– mondta el a megnyitón Bertók Gábor, aki hozzátette, hogy a kiállítás megérkezésig rengeteg munkájuk volt. Többek között átfestették a termeket, és gondoskodtak a megfelelő páratartalomról is.

A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteménye több mint százezer alkotást őriz, köztük számos művész szinte teljes grafikai életművébe enged betekintést, így Toulouse-Lautrecébe is. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött anyagból válogatott kiállítást 2014-ben, a mester születésének 150. évfordulóján a fővárosban több mint 100 ezren nézték meg.

Forrás: L.P.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában