Nyáron Róma jön Pécsre

2023.05.05. 10:32

A tavalyinál még nagyobbat fog szólni az idei felvonulás

Idén megalakult a pécsi római kori hagyományőrző egyesület, akik a tavalyinál még nagyobb szabású felvonulást terveznek idén nyárra korhű jelmezekben.

M.R.

A Sopianae Reviviscit egyesület április végén Rómába is ellátogatott, az élményekről és a tervekről Alessandro Regonaschi, az egyesület alapítója mesélt. 

Közel háromezer lelkes újrajátszóval együtt keltette életre az ókori Római Birodalom hangulatát a pécsi Sopianae Reviviscit egyesület. Április 21-én kétszázezer érdeklődő által körülvéve vonultak fel Róma főterén, ahol a pécsi csapat is képviseltette magát.

 

A Rómában zajló újrajátszó felvonulás-ünnepség Róma születésnapjának, alapításának tiszteletére kerül megrendezésre minden évben. 2023-ban a 2776. jubileumot ünnepelték. Az ünnepség fénypontja a felvonulás, amelyben a résztvevők történelmi jelmezeket viselnek, és úgy vonulnak fel, mint a rómaiak tették több mint 2000 évvel ezelőtt. A felvonulás során a résztvevők láthatók olyan híres római karakterekként, mint Julius Caesar, Kleopátra, vagy akár az ókori gladiátorok. A felvonulás az ókori Róma városának környékén halad végig, és végül a Colosseum mellett ér véget. 

Az ünnepségsorozatot kulturális események és koncertek egészítik ki, amelyek egész nap tartanak, és a város számos pontján zajlanak. A rendezvények között szerepelnek például történelmi játékok és események, tűzijátékok és koncertek.
– Izgalmas és lenyűgöző volt részt venni ezen a kiemelt eseményen. Az biztos, hogy életre szóló élményekkel gazdagodtunk – mondta lapunknak a Sopianae Reviviscit egyesület alapító elnöke, Alessandro Re­gonaschi.
Azt is elmondta, jövőre az érdeklődőknek a tervek szerint a Róma alapítását ünneplő programra külön buszt is indítanának Pécsről, hogy minél többen átélhessék ezt a különleges eseményt.

Az elnök kezdeményezésére július 13-án ismét Pécs ad majd otthont egy római kori hagyományőrző felvonulásnak, amely a tavalyi, ízelítőjellegű eseményt követően idén még nagyobb szabásúnak ígérkezik.

– Ismét életre keltjük Sopianae-t, emlékezve városunk alapítóira, megidézve az ókori világot. Idén egész napos programmal készülünk, amelyen a pécsi csapat mellett Rómából és Budapestről is érkeznek majd hagyományőrzők – árulta el a szervező. Visszatér városunkba a Romanitas egyesület, akikkel tavaly már találkozhattunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában