Lesz itt minden

2023.05.11. 10:09

Hét rövidfilmet mutatnak be a pécsi Apolló Moziban

Egyetlen alkalommal május 11-én délután 6 órától a pécsi Apolló Mozi válogatást vetít a 2023-as Mediawave Fesztivál nemzetközi és hazai rövidfilmjeiből.

Cz. E.

Fotó: Laufer László

Az első alkotás Hiroya Sakurai The Stream XII (Áramlat XII) címet viseli. A négy perces alkotásban a rizsföld mesterséges közegében a víz a mesterséges struktúra szabályait követi. Az Áramlás sorozat tizenkettedik filmjénél az áramlás nem korlátozódik a folyadékokra, hanem kiterjesztődik a levegőre is.

Ezt követően egy magyar rövidfilmet mutatnak be Fábián Nikolettől, amely a Nyugvó köd nevet viseli. A történet egy álomszerű szanatóriumban játszódik. Ez egy narratív hangulatfilm, amelyben a 2D animációs technika és digitális effektusok segítségével tárja elénk az emlékezés, a felejtés tünékeny és álomszerű mibenlétét.

Harmadikként szintén egy magyar alkotást, Beleznai Márk Kakukkfióka című filmjét mutatják be. Ebben a 17 perces műben a 24 éves Ádám háborítatlanul éli kisstílű, megélhetését támogató fűdíler életét nagymamája lakásában. De mindez csak addig működik, ameddig féltestvére, a 14 éves Bence be nem toppan hozzá, mondván, hogy meghúzná magát nála egy darabig.  

A rövidfilmek sorában a következő Karina Logothetis: Pebble (Kavics) című alkotása lesz, amelyben egy terapeuta lánya betör az anyja rendelőjébe, hogy gyógyszert lopjon, és öngyilkos legyen, de betoppan egy hívatlan páciens. És kezdetét veszi egy nem éppen szokványos terápiás ülés, amelyben a feleket összeköti a gyász, és közös erővel birkóznak meg a veszteség érzésével.

Ez után vetítik Laky Dóra A biciklidet itt hagytad nevet viselő filmjét, amelyben Luca és Máté szétköltözését követhetjük nyomon, de ezt a folyamatot megnehezíti az, hogy képtelenek szembenézni múltjuk hirtelen előbukkanó árnyával.  

Az utolsó előtti alkotás az Alba Vulva címet viseli, rendezője pedig Vermes Dorka. A film Nancy Jo Collen novellája alapján készült. A történet főhőse Edina, aki nem tudta feldolgozni szakítását. Egynap elmegy egy szépségszalonba intim gyantáztatni, a fájdalmas kezelés során pedig kapcsolatba kerül elfojtott emlékeivel és belső bánatával.

A vetítés utolsó műve Hajdu Levente Zsigmond és Nagy Ákos J’écoute les sons étouffés dans la pluie című kisfilmje. Az alkotásban különböző egyszerű mikroorganizmusok - vírusok, baktériumok és amőbák - elektromikroszkópos felvételeit, visszaszkennelését látjuk. Az üres, áttetsző fóliákon pedig vízfesték és akril hoz létre különböző rétegeket, de lesz itt só, kávézacc és étolaj is. A film az amorf formák mondandóit mutatja be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában