Kulturális tapasztalatcsere

2023.05.09. 07:01

Igazi csemegét ígér a színházkedvelőknek az ISTA-fesztivál

A világ minden tájáról érkeztek résztvevők a Pécsváradon tartott színház­antro­pológiai műhelyre, amelyből Pécsen és Pécsváradon május 8 és 16 között ízelítőt is kaphat a baranyai közönség. Az ISTA-fesztiválon láthatunk többek között bali-szigeti és japán, illetve latin-amerikai táncos produkciókat, megismerhetjük a helyi kultúrákra jellemző drámai nyelvezetet.

Mohay R.

A 2023-as Színházi Olimpia keretein belül Magyarországon kerül sor a Nemzetközi Színházantropológiai Iskola Új generáció műhelyére, amelyet Pécsváradon az olasz származású Eugenio Barba vezet. A művészek különféle színházi kompozíciókban fejezik ki kreativitásukat, mestereik sokszínű hagyományaira támaszkodva adnak hangot saját, egyedi művészi kifejezésmódjuknak.

Pécsen és Pécsváradon is bepillantást nyerhetünk a különleges műhelymunka eredményébe. A Bóbita Bábszínházban május 8-án a dániai Odin Teatret előadásában María Cánepa chilei színésznő emlékére rendezett, szertartásszerű produkcióval vette kezdetét a fesztivál. Ezt 9-én, 21 órától A színész és maszkjai követ, amely egy régi bali táncdrámából kiindulva mutatja be a közönségnek a bali-szigeti vallási szertartások és a színpadi művészi formák széles spektrumát. Szerdán, 10-én 21 órától Az emlékezet csírái az argentin katonai diktatúrában játszódó családi dráma mélységeibe utaztatja nézőit. Május 11-én 21 órakor a Rádhá elragadtatásában Parvathy Baul tolmácsolásában láthatunk egy bengáli népi történetet. 

Az előadásban a vizuális művészet, a tánc, az ének és a zene összeforr, s az alkotó által készített festmények is visszaköszönnek színpadon. Pénteken, 12-én 21 órától brazil produkcióval folytatódik a program, A Harcos hajadon egy háborúba induló lány történetét meséli el a mozgás és a hegedű hangjának segítségével.

Május 14-én, vasárnap, 19.30-tól az Amor sacro, amor profano (Szent szerelem, világi szerelem) című előadás a dél-indiai klasszikus, spirituálisan ihletett táncokat kapcsolja össze a tüzes flamencóval. Május 15-én 19.30-tól a Kamigata Mai a tradicionális japán színház és mozgás gazdag világába kalauzol el.

A pécsváradi várban két ingyenes produkcióra kerül sor, május 13-án egy tajvani operaelőadást láthatunk Yalan Lin tolmácsolásában, amely a zenét, a táncot és a költészetet egyesíti. Május 16-án pedig a Eugenio Barba által rendezett Anasztászisz (Feltámadás) nyílt főpróbáját tekintheti meg a közönség 17 órai kezdettel, amelyet 20-án a fővárosi Nemzeti Színházban mutatnak be. Ez az interkulturális produkció az élet különböző fázisait vázolja fel a születéstől a halálig, majd az újjászületést a természet, az állatok és az emberek világában.

– A színház hatással van az emberekre, játszóra és nézőre egyaránt. A találkozás és a kulturális tapasztalatcsere segít megerősíteni személyes identitásunkat is, mert arra sarkall, hogy azt a számunkra szokatlan és ismeretlen emberekkel vagy kifejezésekkel kapcsolatban határozzuk meg

 – fogalmazott Eugenio Barba, a program művészeti vezetője, az ISTA (International School of Theatre Antropology) megálmodója. Ennek a tapasztalatcserének lehetünk részesei idén Baranyában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában