Megtelt a parkett

2023.06.10. 16:55

Összefogással népszerűsítik a néptáncot

Első alkalommal rendeztek Szászváron a tánctalálkozót és táncházat június 3-án, szombaton.

Wald Kata

A Szászvári Ifjúsági Egyesület Tánccsoportjának szervezésében először történt ilyen a településen. A találkozó megtöltötte a helyi Szent István Közösségi Házat. A tánctalálkozón négy környékbeli egyesület lépett fel: az Egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Együttes, a Györei Hajdina Néptánc és Kulturális Egyesület, a Máré Hagyományőrző Tánccsoport, utolsóként pedig a házigazda, a Szászvári Ifjúsági Egyesület tánccsoportja.

Toronicza Georgina a Szászvári ifjúsági Egyesület elnöke kiemelte köszöntőjében, hogy „a rendezvény célja, hogy egymás kultúráját támogassuk és megismerjük azt, illetve a környék tánccsoportjai összefogjanak és fellendítsék a néptánc iránt való érdeklődést.” A program létrehozása során pedig a négy egyesület vezetője Magyaregregyről Bogyay Mariann, Egyházaskozárról Albert Viola és Györéből Csiszér Éva, illetve a szervező egyesület elnöke Toronicza Georgina biztosították egymást, hogy ezentúl szövetségesei lesznek egymásnak, vagyis lehetőségeikhez mérten közös programokat fognak szervezni. 

A bemutatók után elkezdődött a táncház is, a talpalávalót a Hanga Banda húzta. A táncházban előkerültek mindazok a táncok, amelyek a környék népcsoportjai képviselnek: megjelent a bukovinai székelyek tánca, majd moldvai, aztán magyaregregyi ugrós. A táncház végül olyan jól sikerült, hogy a jelenlévők folyamatosan utolsó számokat kértek a zenekartól. A rendezvény a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatott meg, a szervezők bíznak benne, hogy a jövőben lesz folytatása. 

Forrás: Walke Márti
Forrás: Walke Márti

 

Forrás: Walke Márti

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!