Ezt látni kell

2023.07.03. 08:40

Lelőtték, felrobbantották és felakasztották – és mégis él a férfi

A finnek egy nem mindennapi filmmel jelentkeztek, amelyet a kritikusok a John Wick és a Mad Max találkozásának neveztek. Az alkotás címe Sisu, amelyet július 3-án a pécsi Cinema City két alkalommal – 18.00; 20.15 – vetít.

Czeczon Enikő

Illusztráció

Fotó: Oleksii Didok /shutterstock

A sisu egy finn szó, amely azt jelenti, hogy nem az a lényeg, ki milyen erős, hanem az, hogy nem szabad feladni. Aki nagyon akar valamit, az nem hal meg és nem azért mert halhatatlan, hanem mert nem hajlandó rá. 

 

A film főhőse Aati, aki a kutyájával és a lovával él a végtelen pusztaságban. Aranyásó, aki amikor végre óriási aranyrögöket talál, az is csak azt bizonyítja, hogy nincs szerencséje, hiszen a felperzselt Lappföldön van, az idő 1944, a környéken mindenütt aknák várják áldozataikat, és a visszavonuló, barbár náci hordák már csak rabolni és gyilkolni akarnak. Ő mégis elindul a város felé, és viszi magával az aranyat. A katonák pedig vadásznak rá, de akárhányféleképpen próbálják lelőni, felrobbantani, agyonverni, vízbe fojtani, felakasztani vagy széjjeltépni, nem hajlandó meghalni. 

A filmet Jalmari Helander rendezte, akinek 2010-es Rare Exports: A Christmas Tale című filmje Cate Blanchett egyik kedvence. A direktor mielőtt a játékfilmek felé fordult számos rövidfilmet és díjnyertes televíziós reklámot rendezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában