Ezek az igazi kincsek

2023.07.16. 11:22

Nézzünk a pénztárcánkba! Baranyában is feltűntek a különleges pénzérmék

Különleges fémpénzekről küldött egy képet olvasónk – a három érme pontosan ugyanakkora, mint a „sima” verziók, de ha jobban megnézzük őket, akkor igaz különlegességeket találhatunk.

Bama.hu

Olvasónktól kaptuk azt a fotót, amelyen egy ötvenes, egy százas és egy kétszázas látható – de mind a három érme különözik attól, amit megszoktunk.

Az ötvenes a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült, ennek állít emléket. A százas hátkapja a 175 éves magyar honvédséget ünnepli, míg a kétszázason a Petőfi 200 emlékévet megidézve a népszerű költő portréja látható.

A Magyar Nemzeti Bank honlapja szerint az ötven forintosból kétmillió példányt bocsátottak ki, és „technikai paramétereiben azonos a készpénz-forgalomban szereplő 50 Ft-os érmékkel. Névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logójának részlete szerepel a középpontban.”

A különleges százasból egymilliót vertek, ugyanezen oldal szerint „technikai paramétereikben megegyeznek a készpénzforgalomban használt 100 forintos érmékkel: a bicolor színesfém érme körgyűrűje réz (65%), nikkel (15%) és cink (20%) ötvözetéből, belső magja réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült.”

A kétszázasból, amely talán a legszebb a három közül, szintén egymillió forog, s azt kell róla tudni, hogy „a 200 forintos forgalmi érme történetében most először jelenik meg emlékváltozat. A különleges pénzérmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 200 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréjának rasztertechnikával megjelenített modern ábrázolása látható.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában