Eljött a zenés földi mennyország

2023.08.19. 14:40

Az égbe emelte a hallgatóságot az orgona-szaxofon kettős

Mészáros B. Endre

Amikor a templomban megszólal az orgona, az emberre rátelepszik egy hangfátyol, mintha bársonyos dallamok simogatnák a lekét. Ha pedig ez a templom a látványában és hangulatában is monumentális Pécsi Bazilika, akkor a csodás hangok hallatán úgy érezheti, nincs is olyan messze innen a mennyország. 

És ezt az éteri muzsikát lehet még fokozni! Szamosi Szabolcs (a Filharmonia Magyarország jelenlegi vezetője, de akkor még a Bazilika orogonaművésze volt) találta ki a kilencvenes évek közepén, hogy az orgona kíséretével hangszeres szólistákat hívott meg (elsőként Dés László jazzszaxofonost) közös játékra. Azóta ennek az orgona – szóló hangszer kettősnek a  sajátos varázsa az egész országban elterjedt (hegedűvel, trombitával, fúvósokkal, csellóval népi hangszerekkel, dobbal stb) a hétvégén pedig újra az első felállás következett  a Pécsi Baszilikában, Szotyori Nagy Gábor ült a billentyűknél, és Nagy Viktor szaxofonozott. Időközben azért annyit változott a színpadkép, hogy a közönség a padokban ülve kivetítőn láthatja a zenészeket, s ettől sokkal élőbb a koncert – bár az igazi az volt, amikor Jan Garbarek a Bazilika közepén fújta hangszerét, a Hilliard Ansemble négytagú énekegyüttes tagjai pedig négy szólamban énekelve a templom négy sarkából elindultak középre. Nos, ez az orgona-szaxofon felállás is sokkal látványosabb lenne, ha legalább a szólista lent játszana a tér közepén, és onnan felelgetne a karzaton megszólaltatott orgona hangjaira.

Hogy milyen volt most péntek este a pécsi hangverseny? Nos, ha létezne olyan hogy tánczene orgonára, akkor az közelítené meg leginkább az est üzenetét. Felcsendült tucatnyi mű a másfél órás előadásban, s minden egyes orgonadarabot orgona-szaxofon kettős követett. S valószínűleg Benny Goodman soha nem gondolta, hogy egyszer a virtuóz hegedűművésznek, Paganininek egyik caprice művére született jazzátirata egyszer majd orgonával közös játékkal megy egy templomban. 

A hangversenyben felcsendült szimfonikus költemény éppúgy, mint színházi muzsika vagy jazzkompocíció, összességében egy végtelenül harmónikus zenei tengeren utazott a közönség, melyből csak az zökkentette ki, amikor az orgona harsányan, érdesen, nagy erővel zárta le a kompozíciókat. Nem voltak virtuóz szólók, sokkal inkább az összecsiszolt közös könnyed dallamos játékról szólt ez az est. S valóban a szférák közt járhatott a hallgatóság, mert mennyei zene szólt, drámai befejezésekkel, s ez a muzsika kedvet teremtet azoknak is az orgonazenéhez, akik csak egyházi dallamokkal azonosítják a hangszert. S még egy adalék: a Pécsi Bazilika háromnegyedrészt telt meg a hangversenyre, az viszont elgondolkodtató, hogy a közönség négyötöde nő volt.  Azt pedig nem árt tudni, hogy az augusztusi OrgonaPont pécsi sorozat augusztus 25-én 20 órakor ugyancsak a Bazilikában zárul, ekkor az orgona és az ének kettőse következik és József Attila, Weöres Sándor versek is előkerülnek a Fényesség gyúljon című műsorban, ahol Kővári Péter kezeli az orgonát Szirtes Edina Mókus énekesnőt kísérve.


 

Szférák zenéi

Szotyori Nagy Gábor orgona, Nagy Viktor szaxofon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!