Az élet szép

2023.08.29. 10:30

Egy játék segít, hogy túléljék a borzalmakat

Augusztus utolsó keddjén, azaz 29-én este 8 órától a Kioszk Filmklubban egy 1997-es olasz alkotást vetítenek, ami Az élet szép címet viseli.

Czeczon Enikő

A történet 1938-ban veszi kezdetét, amikor is a szeretetreméltó és álmodozó Guido beleszeret visszafogott tanárnőjébe, Dorába. Azonban a lány egy helyi náci tiszt mennyasszonya. A következő jelentben a fiatalasszony eljegyzésén pincérként látjuk Guidot, aki mindent elkövet, hogy a lányt bánatos jövőjétől eltérítse. Egy meseszerű szerelmi történet veszi ekkor kezdetét. Öt év múlva pedig Guido és Dora házasok és van egy gyermekük, Giousé. Mindeközben a politikai légkör egyre inkább romlik, és végül Guidot, aki félig zsidó, táborba viszik családjával együtt. Az apa, hogy túlélhesse a borzalmakat, és hogy megkímélhesse fiát a szörnyűségektől, azt találja ki, hogy mindez egy nagy játék, amelyben a rabok a versenyzők, az őrök pedig a játékvezetők. 

A filmet Roberto Benigni rendezte, aki egyben megformálja Guidot is. Ezt az önfeláldozásról, a szeretetről és a védelmezésről szóló alkotást, amelyet átjár a komikum és dráma, a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri 1998-ban Nagydíjban részesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában