A győztes ütközetről emlékeztek meg

2023.08.13. 14:00

Kiűzték Szulejmán seregét a villányi térségből (galéria)

Augusztus 12-én, szombaton volt pontosan 336 éve annak, hogy a Szársomlyó lejtőin a keresztény hadsereg diadalmas győzelmet aratott a török sereg ellen. Villányban és Nagyharsányban kétnapos rendezvénnyel emlékeztek a diadalmas csatára.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A török ellen aratott győzelemre, az 1687-es Harsány-hegyi csatára a térségben minden évben megemlékeznek, a villányi és nagyharsányi önkormányzat, valamint a Harsány-hegyi csata Emlékbizottság szervezésével. Az eseményen horvát, lengyel, német tisztségviselők, katonai attasék, konzulok is részt vettek. 

Mint beszámoltunk róla, pénteken a Törökvég napra, toborzó délutánra várták az érdeklődőket a hagyományőrzők a villányi Diófás téren, s a szervezők előadásokkal, gyerekprogramokkal is készültek a látogatók számára. Az Apró Paták LSE Hagyományőrző Szakosztályának tagjai a török sereget megszemélyesítve ezután a nagyobb pincészeteket járták végig azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a vendégeket a másnapi emlékcsatára invitálják. 

Szombaton 18 órától a Nagyharsányi Szoborpark Emlékparkban ökumenikus megemlékezést tartottak, melyen Felföldi László pécsi megyés püspök a béke fontosságára és szükségességére hívta fel a figyelmet. Balogh László magyarbólyi református lelkész pedig az identitásunkért és hitünkért való kiállásról beszélt a megjelenteknek. Dr. Tóth Ferenc egyetemi docens a Harsány-hegyi csata emlékezetéről és jelentőségéről tartott előadást, amely után az önkormányzatok, intézmények, szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet.

Ezután díjátadó következett, ugyanis minden évben ilyenkor adják át az oklevelet és a vándorserleget annak az iskolai csapatnak, amely a májusban megrendezett – a csatáról szóló – vetélkedőn a legjobban teljesített. Az idei évben a Villányi Általános Iskola csapata: a Villányi Törökverők nyerték meg a versenyt, a díjat pedig Villány és Nagyharsány polgármestere adta át a csapattagok számára.

A koszorúzás után hadijáték-bemutatót láthatott a közönség a Szoborparkban több mint száz hagyományőrző részvételével, amely után a szervezők a Gyimóthy-villa udvarán látták őket vendégül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!