A lényeg: a dinnye

2023.08.25. 16:40

Online is olvashatjuk a Vajszlói füveskönyvet Schmöltz Margit írónőtől

Már online is olvashatjuk a Vajszlói füveskönyvet, amelyet Schmöltz Margit írónő, könyvtárigazgató, a Magyar Írórezidencia Program korábbi vendége jegyez.

Mohay Réka

Fotó: Mirkó István

Az írónő a nyár elején dolgozott három hétig Vajszlón, s a rezidencia ösztöndíjasaként naplót is kellett vezetnie. Schmöltz Margit, mint egy korábbi interjúban is elmondta, a feladatot kreatívan oldotta meg. 

– Arra gondoltam, a naplóm egy füveskönyv lesz. Kiválasztottam minden naphoz egy növényt, amelyet Vajszlón láttam. Így huszonegy növényhez kapcsolódva, a klasszikus füveskönyv stílusában mindegyikhez egy-egy kis elmélkedést kapcsoltam. Ez plusz élményt adott, hogy a vajszlói elcsendesedés az önmagamban való elmélyülést is elősegítette. Sikerült átgondolnom, mik a legfontosabb pontok az életemben, mi az, amit magammal hoztam, mit hiányolok – mondta az írónő.

Elkészült így a vajszlói füveskönyv huszonegy rövidebb írással, amely már online, a Magyar Írórezidencia weboldalán is olvasható.

A füveskönyv gondolatai a pipacs, a bodza, a csalán, a tulipán, a százszorszépek, a bambusz, a rózsák, az eper, a pipacs, a hamvaska, a nőszirmok, a füge, a hortenzia, a kamilla, a mák, a gyöngyvirág, a réti here, a nefelejcs, a vérehulló fecskefű, a vajszlói hársak, végezetül pedig a dinnye köré szerveződnek.

„Vajszló lényege a dinnye”, írja közel harminc oldalas művében Schmöltz Margit.

„Ezeken a napsütötte, mediterrán földeken érzi jól magát. A hajnalok meleg párájától hízik kövérre. [...] Vajszló lényege a dinnye. De sehol sem látok dinnyét. A dinnye még csak ígéret. Lehetőség, elgondolás. Talán soha meg sem pillantom. Állítják, hogy aki egyszer megízleli, annak minden más dinnye ízetlen lesz a szájában. Tökéletesnek mondják, hiba nélkül valónak. Kerek és tökéletes - mint a Teremtő. Hinni kell benne!”, zárja a Vajszlói füveskönyv sorait az írónő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában