Az olvasás megkerülhetetlen

2023.06.18. 12:30

Schmöltz Margit írónő Vajszlón alkotott az írórezidencián

A vajszlói füveskönyv alapjait is lefektette Schmöltz Margit írónő, könyvtárigazgató, aki az elmúlt időszakban három hetet töltött a község írórezidenciáján. Az írónő arról is mesélt, mit gondol az olvasás jövőjéről, illetve hogy min dolgozott még az itt töltött idő alatt.

Mohay Réka

Schmöltz Margit az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár igazgatója, emellett hajnali és hétvégi óráiban ír. Több könyve jelent már meg, köztük a legújabb Botticelli szerelmei, előtte ifjúsági regényt is írt Kék imágó címmel. A közelmúltban három hetet Vajszlón töltött. 

Sok gyümölcse lett az itt töltött időnek, sikerült haladnom a történelmi regényemmel, amely az esztergomi tatárjárást fogja feldolgozni. Több nézőpontot szeretnék beemelni, így a magyar mellett mongol, kínai forrásokat is használok hozzá 

– számolt be Schmöltz Margit. 

Az írónő legfrissebb műve szintén Esztergomban játszódik, a nemrég felfedezett, vélhetően Botticelli által készített freskók története ihlette. 
A rezidencia ösztöndíjasainak naplót is kell vezetniük a tapasztalataikról, az írónő ezt a feladatot kreatívan oldotta meg. 

– Arra gondoltam, a naplóm egy füveskönyv lesz. Kiválasztottam minden naphoz egy növényt, amelyet Vajszlón láttam. Így huszonegy növényhez kapcsolódva, a klasszikus füveskönyv stílusában mindegyikhez egy-egy kis elmélkedést kapcsoltam. Ez pluszélményt adott, hogy a vajszlói elcsendesedés az önmagamban való elmélyülést is elősegítette. Sikerült átgondolnom, mik a legfontosabb pontok az életemben, mi az, amit magammal hoztam, mit hiányolok. Elkészült így a vajszlói füveskönyv huszonegy rövidebb írással, amelyet akár külön műként kiadva, illusztrációkkal gazdagítva is el tudnék képzelni – mesélte az írónő. 

A helyi általános iskola mellett a pécsi református iskolába is ellátogatott, ahol interaktív foglalkozáson dolgozta fel a gyerekekkel Kék imágó című regényét. 

Könyvtárigazgatóként azt vallja, az olvasás megkerülhetetlen volt és maradt is, illetve bizonyára ez a jövőben sem fog változni, hiszen az olvasás az ismeretek, a tudás és a gondolatok átadásának leghatékonyabb módja. 

– Ha megnézzük a Könyvhét népszerűségét, láthatjuk, ma is van igény a jó könyvekre. A könyvtárban pedig mi arra törekszünk, hogy ezt az otthon és a munkahely melletti harmadik, meghatározó helyszínné tegyük, ahol az igényes programokra, találkozásokra, értő beszélgetésekre is lehetőség nyílik – fogalmazott Schmöltz Margit. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!