Kapaszkodók és kalandok

2023.09.29. 14:00

A mecseki Kéktúra ihlette az új, kalandos ifjúsági regényt

Az ifjúsági regények erdejében barangoltunk Sz. Vágó Kingával: közelebbről is megismerhetjük a tanár- és írónő munkásságát, akinek #Kéknyár című könyve a napokban jelent meg. Interjúnkban bepillantást adunk a Kéktúra és a Mecsek által ihletett kalandos történetbe.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

– Hogy született meg a #Kéknyár ötlete? 

– Olyan regényt szerettem volna, amely értékeket közvetít, és amelyben bemutathatom a Kéktúra szépségeit. A férjem mesélt sokat a Kéktúráról, illetve Rockenbauer Pál országjáró Kéktúra-filmjei is inspiráltak. Arra gondoltam, jó lenne egy ifjúsági regényt írni, amely ezt az izgalmas témát dolgozza fel, pláne, hogy eddig nem találtam olyan könyvet, ami ezt a témát járná körül. 

– Mi a regény alaphelyzete? 

– A #Kéknyár egy fejlődésregény, amely két fő részből áll. Első részében megismerjük főhősünket, Eric-et, egy Amerikában élő, 14 éves magyar fiút, akit szülei Magyarországra küldenek a szünidőre. Az ötletet egy valós emlékem adta, középiskolában találkoztam egy magyar származású diákkal, aki a tengerentúlról érkezett hozzánk. Az első fejezetekben láthatjuk, hogyan próbál beilleszkedni az új környezetébe, találkozunk drámai, feszült helyzetekkel is, majd kialakul egy baráti társaság. A második részben jelenik meg a Kéktúra, amelynek mecseki szakaszát járják be hőseink. Olyan helyszínt szerettem volna választani, amelyhez én is kötődöm, így be tudtam mutatni a regényben az abaligeti barlangot, a Zsongorkő és a Jakab-hegy vidékét. Párhuzamosan fut egy nyomozási szál is, amely a végén egybeforr a fő cselekménnyel.

– Milyen ifjúságot érintő témák kerülnek elő a regényben? 

– Megjelennek a kamaszkor nehézségei, mint például a bullying, az iskolai zaklatás, az online zaklatás is. A történet során azt is megmutatjuk, hogy néha azok, akik látszólag rosszak, valójában maguk is áldozatok lehetnek. Emellett a megbocsátás, az újrakezdés és a bizalom is fontos témák a könyvben. A látszólag idilli család felszíne alatt húzódnak feszültségek is, ezekre is fény derül, illetve arra is,hogyan lehet visszaszerezni a bizalmat a kapcsolatainkban. 

– Milyen szakmai visszajelzések érkeztek eddig a #Kéknyár kapcsán? 

– Nagy örömömre szolgál, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség lektorálta a könyvet, és részt vesznek az októberi könyvbemutatón is. Azt gondolom, a könyv is közvetíti azokat az értékeket, amelyeket a szövetség is képvisel. A helyismeret is fontos szerepet kap a könyvben, hiszen bemutatjuk a környezetünket és a Magyarországi természetjárás szépségeit. Emellett Gyenes Károly forgatókönyvíró, szerkesztő, Rockenbauer Pál munkatársa is elolvasta a kéziratot és írt hozzá ajánlást. 

– Korábbi regénye, A lila cipő is a fiatalokhoz szól. 

– A lila cipő egy 12 éves lány szemszögéből mutatja be, hogyan éli meg azt, amikor megtudja, szülei válnak és az édesapjának új párja van. Ezt egy keresztény regényíró-pályázatra készítettem, amelyre több nevező közül választották ki a munkámat. A célja az volt, hogy nem szájbarágós, hanem hiteles, valódi történetek által dolgozzunk fel egy sokakat érintő témát, megmutatva azt, milyen támpontokat adhat a Jóisten egy ilyen helyzetben, hogyan lehet megtalálni az erőt és a hitet a nehézségek között.

Megérintették a fiatalság kihívásai

Szabóné Vágó Kinga két kisgyermeket nevelő édesanya, aki jelenleg egy harmadik regényén dolgozik. Bár az írás mindig is élete része volt, inkább csak hobbiként tekintett rá, egészen első regényéig, A lila cipőig, amellyel az Örömhír Alapítvány pályázatán nyert megjelenést. Középiskolai nyelvtanárként dolgozott gyermekei születése előtt. A fiatalok sorsa, problémái, családi és baráti konfliktusaik, dilemmáik mélyen megérintették, s munkáiban arra törekszik, hogy az ifjúságot valóban érintő és foglalkoztató problémákat dolgozza fel élménydús, szórakoztató és értékes módon, lelki erőt és kapaszkodót kínálva fel általuk olvasóinak. A #Kéknyár a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg, bemutatójára október 19-én 17 órakor kerül sor a Tudásközpontban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!