Népoktatás

2023.09.01. 16:20

Időutazásra invitálják a néprajzosok a diákokat

Mohay Réka

A kép illusztráció

Fotó: Min C. Chiu

Az iskolakezdés kapcsán hív rövid időutazásra a pécsi Néprajzi Múzeum a szeptember 1-jén közzétett Facebook-bejegyzésében. – Iskolába járni ma már magától értetődő dolog, ám ez nem volt mindig így. Magyarországon 1868-ban lépett életbe az Eötvös-féle népoktatási törvény, amely előírta a tankötelezettséget 6 és 12 éves kora között – olvashatjuk.

– Ez idővel nagy változást hozott a gyermekek nevelésében, ám hamar kiderült, hogy az iskolába járást a paraszti környezet tömeges méretekben egy ideig csak addig a mértékig fogadta el, ameddig az nem veszélyeztette a gyermekek családon, falun, paraszti értékrenden belül maradását. Idővel az írás, olvasás, számolás ismerete általánosan elvárt norma lett, de éppen elégségesnek tartották, ha a gyerekek az iskolában alapfokon tanulják meg mindezeket, akár a paraszti munkák „szüneteiben”. A kis létszámú helyi iskolák a pusztákon, kis falvakban még sokáig működtek – osztotta meg a helytörténeti visszaemlékezést a múzeum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában