Megszólítja a fiatalokat

2023.09.09. 07:00

Miklós Martin munkája nyomán tér vissza a Tenkes kapitánya

Képregény formájában hoznák újra a köztudatba a siklósi várban 60 éve forgatott A Tenkes kapitánya című televíziós filmsorozat történetét. Az új generációt a 27 éves Miklós Martin siklósi grafikus szólítja meg.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

– Mikor látta először a sorozatot?

– Kisgyermekként, amikor a nagyszüleim nézték a tévében, de őszintén szólva akkor nem kötött le, nem ragadt meg bennem. Viszont 3-4 éve egy projekt kapcsán elém került a történet, akkor újra megnéztem, és akkor fogott meg igazán. Arra gondoltam, hogy ez milyen jó alap lenne arra, hogy egy kicsit felfrissítsük, hiszen egy nagyon jó történet, de már kicsit kezd kimenni a köztudatból. Siklóson minden évben van egy kiállítás, a Siklós Art, és én a tavalyi tárlatra készítettem egy posztert, aminek a Tenkes kapitánya volt a témája, egy kicsit újragondolt verzióban. Akkor az nagyon megtetszett a város vezetőségének. Felvetődött, hogy valami több legyen ebből, hogy készíthetnék belőle akár egy képregényt.

– A képregényvonal előtte sem volt idegen önnek?

– Nincs még saját képregényem, de gyerekkoromtól fogva többször is mindig visszaköszönt az az álmom, hogy készítsek. Kiskoromban sokat rajzoltam, azután grafikát tanultam a pécsi művészeti gimnáziumban. Igazából evidens volt, hogy ezt a Tenkes kapitánya történetével folytassam. Elkezdtünk a város vezetőivel ezen dolgozni, közben idén a kerek évfordulóról is szeretett volna a város valamilyen formában megemlékezni, méltó módon visszahozni a köztudatba a Tenkes kapitányát. Együtt kezdtünk el tervezgetni, majd lényegében elvállaltam és elvégeztem az egész kiállítás kurátori feladatait, tehát nemcsak azzal a teremmel foglalkoztam, amelyben az én grafikáim vannak, hanem az egész kiállítás kutatómunkáját, megjelenését, grafikai anyagát is én készítettem.

– A kiállítás megnyitóján szinte minden megszólaló az ön munkáit méltatta. Milyen visszajelzések jutottak el önhöz?

– Csak pozitívak, negatívat egyenlő nem hallottam. Nagyon örültem, hogy mindenkinek ennyire tetszett, és hogy a megnyitón is nagyon sokan ott voltak annak ellenére, hogy hétfői napra esett. Nagyon sokan nézik meg azóta is a kiállítást, iskolásokat is visznek oda, és őket is nagyon érdekli ez a téma. Sok gyerek nem is ismeri ezt a történetet, de nagyon tetszenek nekik a rajzok, és már kérdezgetik, hogy mikor lesz meg a képregény.

– És mikor lesz kész a képregény?

– Én szeretném, ha ebből jövőre már lenne valami, meglátjuk, hogy tudunk majd vele haladni, hiszen még tervezési fázisban van, a történet átdolgozásával foglalkozom. Azt szeretném, hogy jól sikerüljön, nem szeretném elkapkodni. Közben szeretnénk azon dolgozni, hogy más platformokon is minél jobban visszajöjjön a történet a köztudatba, minél többen ismerjék meg a Tenkes kapitányát.

– Melyik a kedvenc karaktere a sorozatból?

– Nekem a labanc és a kuruc oldalról is van kedvencem. Szerintem a sorozatban többet ki lehetett volna hozni Bruckenbacker kapitány karakteréből, több potenciált látok benne, és persze egyértelműen a főszereplő Eke Máté és Buga Jakab a nagy kedvenc.

Grafikusként dolgozott

A siklósi Miklós Martin a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola (akkori nevén) grafika szakán végzett, majd az egyetemet kihagyta, és Budapestre ment dolgozni, ahol több cégnél megfordult mint grafikus. A Covid-járvány idején költözött vissza Siklósra. Szabadúszó grafikusként dolgozott, közben pedig nővérével, Miklós Laurával megalapította a Sonora Kiadót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában