Bama.hu videó

2023.08.21. 20:07

Hatvanéves a sorozat: a fiatalokat is megszólítják A Tenkes kapitányával

Hétfő este megnyílt a Tenkes60 emlékkiállítás Siklóson, abból az alkalomból, hogy 60 évvel ezelőtt forgatták a várban a népszerű tévésorozatot, A Tenkes kapitányát.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs. K.

Látványos, mindenki számára emlékezetes, és a fiatalokat is megszólító kiállítás nyílt a siklósi várban A Tenkes kapitánya forgatásának 60. évfordulójának alkalmából. A megnyitó programon a Siklósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar és a Tenkes Vegyeskar játszotta a filmzenéket, emellett a vár dolgozói egyszer-egyszer kisebb jeleneteket adtak elő a sorozatból. A program díszvendégeit: Vajda Márta színésznőt, és ifj. Zenthe Ferencet hosszú percekig üdvözölte szüntelen tapssal a közönség. 

– Ez a filmsorozat, ez a kultusz olyan szinten együtt él velünk, és összenőtt a mi siklósi lelkünkkel és szívünkkel, amelyet valószínűleg sosem fogunk levetkőzni, kiírni magunkból, és ez így van jól. És ez a mai ünnep is arról szól, hogy ennek a forgatásnak a 60. évfordulóján emléket állítsunk, megidézzük azt, ami a mi történelmünk, a mi múltunk, és természetesen ezt csináljuk minőségi módon –  fogalmazott Riegl Gábor, Siklós polgármestere. 

Nagy Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Tenkes kapitánya eljöhetne közénk a 2020-as évek világába, és rendet tehetne a fejekben, mert a mai világban legalább annyi probléma van, mint amennyivel ő megküzdött. Emellett arra biztatta a szülőket, nagyszülőket, hogy próbálják meg a gyerekekkel is megismertetni, megszerettetni a sorozatot. Bár ez nem könnyű feladat, de egy kedves teher. Jöjjenek el, nézzék meg a kiállítást, hiszen egy terem kifejezetten a fiatalok nyelvén, képregény formájában próbálja megszólítani az új generációt. 

Az eredeti ruhákat is kiállították

Szentgyörgyváry Péter várkapitány elmondta, a vendégek Koczka Kornéliának, Kovács Gábornak és a Tenkes Csárdának köszönhetően megtekinthetik Dudva György csárdáját, emellett fotópontot rendeztek be, ahol fel lehet húzni Eckbert ezredes ruháját és fotózkodni lehet Eke Mátéval. Ezután érünk be a háromtermes kiállításra. Az első teremben a szereplőkről vannak információk és ruházatok is, melyek közül 3-4 darab az eredeti ruha, vagyis a színészek ezekben játszották a sorozatot. A második teremben a sorozat hatását igyekeztek bemutatni, a mű által ihletett különböző alkotásokról és a korábbi jubileumi ünnepségekről állítottak ki emléktárgyakat. A harmadik terem pedig Miklós Martin képregény rajzainak köszönhetően a fiatalokat szólítja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában