Pannon Filharmonikusok

2023.10.21. 20:15

Flörtölés a Sátánnal, ez volt ám a koncertélmény

A Pannon Filharmonikusok zenekar a Flört bérletet azért találta ki, hogy olyanok is flörtöljenek a komolyzenével, akik korábban szó nélkül elmentek a műfaj mellett. Sőt, arra is ügyeltek, hogy ez a flört könnyedén szerelemmé terebélyesedjen.

Mészáros B. Endre

Forrás: Filharmónia Magyarország/Pannon Filharmonikusok

 Mert népszerű klasszikus dallamok szerepelnek a műsoron, nem is akármilyen felvezetésben. A témaválasztás önmagában igen ígéretes, a fantázia, a végzet, a mágia és a fények, árnyak tánca is külön hangversenyt kap az évad során. E hétvégén, péntek este volt az első „randevú”, így hát nagyon kíváncsi voltam a közönségre. 

Nos, telt ház volt a Kodály Központban a Klasszikus varázslók címen meghirdetett programon, és a ház kétharmadát 4-18 éves gyerek alkotta, a maradék harmadot pedig döntően szülök, nagyszülők. Ebből is jól látszik, nem üzleti alapon, hanem hosszú távú közönségépítésben nyerhet leginkább ezeken a koncerteken a zenekar, hiszen a hangversenyeire 18 év alatt ingyenes a belépés. Összességében láthatóan igen elégedett volt a műsorral, az olasz-német karmesterrel, a Pannon Filharmonikusok játékával a közönség, de a zenekar tagjai is kifejezetten élvezték a koncertet.

Érdemes elsőként a karmesterről, Nicoló Umberto Forónról szót ejteni, aki fiatalos hévvel - mindössze 25 esztendős, de vitalitására, tudására jellemző, hogy nemrégiben egy olyan fiatal dirigenseknek kiírt versenyt nyert meg, melyen 300 (!) vetélytársa volt. Ő pedig most  végig táncolta, egyúttal precízen, körültekintően elvezényelte az est mind az öt igen dallamos művét, nem véletlenül kapott a program végén dübörgő tetszésnyilvánítást a zenekar tagjaitól és a közönségtől egyaránt. 

A Flört nem szabványos koncerteket hoz a Kodályba, nekem ez külön tetszik a sorozatban. Ugyanis nem a hagyományos nyitány, vagy  rövid kis kompozíció, majd egy versenymű és szünet után szimfónia az összeállítás. Hanem 10-20 perces darabok, ha meg hosszabb lenne, akkor kiemelt rövidebb tételek hangoznak el. 

Ezúttal a fantázia, a boszorkányok, ördögök, varázslók, varázslótanoncok  (köztük Harry Potter) voltak műsoron. És a többségében ifjúsági hallgatóság nem ijedt meg a boszorkányszombattól, a temetőben táncoló halottaktól, nagyon jól vették az adást, kifejezetten élvezte a gyereksereg is a programot. Persze a Harry Potter filmek John Willimas zenéjének húsz perces összeállítása volt a fő attrakció, de Saint-Saens haláltánca, vagy Muszorgszkij boszorkányszombatja is nagy tapsot aratott. Apropó Haláltánc, a zenekar koncertmestere, Deák Márta igen határozott dinamikus szólókkal tette érzékletessé a Sátán megjelenését, s tényleg varázslatosra sikeredett a hangverseny. Amit csak fokozott Kövér András számonkénti konferansza, mely egy kis stand up comedy volt minden alkalommal, a szerzőkhöz, zeneszámokhoz kapcsolódva. A poénok ültek, semmi nem volt erőltetett vagy felesleges, ugyanakkor kitűnően felvezetést adott, kedvet csinált az elhangzó művekhez. Bátran kijelenthető, hogy így lehet, így kell kedvet teremteni a komolyzenéhez, és ezen a rostán csak az hullik ki, aki azt sem veszi észre ha a lelkét selyemmel simogatják.   

Klasszikus varázslók - A PFZ Flört bérletének nyitóhangversenye

Kodály Központ, október 20. 19.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!