Kiemelték a tehetségét

2023.10.13. 11:30

Már születése előtt is ropta a táncot a ritmusra Theisz Tamás

– Már édesanyám hasában is táncoltam – kezdte Theisz Tamás, a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium tizedik osztályos tanulója, aki részt vett a Zenés színház az egész világ című országos tehetségkutató fesztiválon. Ennek keretében kiemelték tehetségét, és részt vehetett a háromhetes országos Musical és Operett Kurzuson, amelyet egy gála zárt.

Czeczon Enikő

Theisz Tamásék a XVIII. Országos Musical és Operett Kurzus Gálaesten

Forrás: MW

 A szülei mesélték Tamásnak, hogy amikor zenét tettek édesanyja hasához, akkor rögtön elkezdett rúgni, mintha már ott is ropná a ritmusra. Születése után is megmaradt ez a szenvedély, amit mai napig űz, csak kiegészült mindez a színjátszással és az énekléssel. 

– Ötödikes koromban jelentkeztem a Legyetek jók, ha tudtok! darabba, és körülbelül háromszáz jelentkező közül megkaptam az egyik gyerek szerepét. Rengeteg mindent tapasztaltam ott, többek között az előadás örömét, valamint sokat tanultam a színházról, a színpadi jelenlétről is

 – mesélt a kezdetekről a kodályos diák. 

A színjátszás nem csak élmény Tamás számára. Ez az a közeg, ahol igazán ki tudja élni magát. Nemcsak az éles színielőadást szereti, hanem azt a kreatív folyamatot is, amely során formálják, tökéletesítik az egyes jeleneteket. 

– Az egész annyira gyönyörű – fogalmazott Tamás. – Otthonos, és amikor előadhatok, akkor úgy érzem, hogy mindig ezt szerettem volna csinálni. Ez egy teljesen más világ, ami komoly koncentrációt is igényel, például, hogy egy-egy előadás során, hol lépj be, hol helyezkedj el és gyorsan öltözz át. 

A fent említett fesztiválon a kodályos tehetség két kategóriában indult, amelyből az egyiknek a fődíját meg is nyerte. Már Pécsre tartottak visszafelé, amikor kiderült számára, hogy mit is takar ez a fődíj: egy háromhetes országos kurzuson való részvételt, amelyet XVIII. Országos Musical és Operett Kurzus Gálaest zár. 

– A kurzus Pétfürdőn volt, ahol csoportosan és személyesen is foglalkoztak velünk az oktatók. Utóbbinak kiemelten örültem, mert a gálán előadott műsorban két szóló- és egy duettfellépésem is volt

 – mesélte nagy átéléssel Tamás, akin látszott, hogy ez a kurzus élete egyik nagy élménye volt, és szívesen vissza is tér majd. 

Nagyon sok mindent elsajátítottak a résztvevők a három hét alatt, sok tapasztalatot szereztek, és egy csodálatos közösség alakult ki ezen idő alatt, az is kiderült Tamás számára, hogy jobban tud táncolni, mint amennyire gondolta. 

– Az egyik próbán Szilvi néni – Szabó Szilvi, a kurzus művészeti vezetője – megkérdezte tőlem, hogy gondoltam volna-e, hogy itt leszek, és operetteket fogok énekelni a színpadon meg táncolni, mert, hogy ő nem nézte volna ki belőlem, hogy ilyen jó mozgásom van.

Mint megtudtam Tamást kiemelték tehetsége miatt a gálán is, amiről így mesélt: 

– Nem gondoltam volna, hogy kiemeli Szilvi a nevem, de amikor megtörtént, az nagyon jó érzés volt, hogy a sokévnyi fellépés és gyakorlás után valaki végre meglátja és értékeli, hogy mire vagyok képes, annyira, hogy ki is emelje azt. És mindenki tapsolt, bólogatott, annak jeléül, hogy egyetértenek vele.

Hatalmas boldogság volt ez számomra. 

A tehetséges, fiatal diák sok mindent átélt ez alatt a kurzus alatt, amely még inkább hozzájárult ahhoz, hogy a jövőben is szeretne ezzel foglalkozni, aki egyébként a filmszínészetbe is belekóstolt már, ami egy még inkább másik világ, de azt is nagyon élvezi. 

Beszélgetésünk végén Tamás kiemelte, hogy nagyon sokat köszönhet a Kodály Zoltán Gimnáziumnak, és a tanároknak, köztük Gál Évának és Béres Andrásnénak, akiktől folyamatosan kapja a támogatást. Nagyon nagy lehetőség az intézmény diákjainak az, hogy ott hagyják szárnyalni a kreativitást és a művészetet, amelyről így mesélt lapunknak:

– Négy sima, egy spanyol és egy mozgás színjátszó csoportja is van a Kodálynak, amelyek rendszeresen nyernek díjakat. Gál Éva egyik színjátszó társulata a Panzió című darabot még most is viszik fellépni, és nagy sikereket érnek el vele. A spanyol csoporttal is nyertünk már. A Spanyol Két Tanítási Nyelvű Iskolák Nemzeti Találkozójára (ENIBE) vittünk egy produkciót, ahol megkaptam a legjobb mellékszereplő díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!