Az öreg hölgy ide látogat

2023.10.24. 11:30

Thrillert idéző előadás érkezik a Pécsi Nemzeti Színházba

Vendégelőadást fogad a Pécsi Nemzeti Színház novemberben: Friedrich Dürrenmatt drámája, Az öreg hölgy látogatása lesz látható több alkalommal is a pécsi deszkákon, a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában.

Mohay Réka

Forrás: Vörösmarty Színház

A darab rendezőjét már ismerheti a pécsi publikum, Bagó Bertalan a nemrég debütált Furcsa pár és a Teljesen idegenek direktora is.

Az öreg hölgy látogatását a fehérvári teátrumban mutatták be 2022 tavaszán, s erős visszhangot váltott ki: a FEOL kritikája szerint a produkció a „thriller és a görög drámák stílusjegyeit” viseli magán (Majer Tamás). 

Dürrenmatt darabja a magyar közönség számára akkor vált igazán ismertté, amikor Ruttkai Éva és Garas Dezső főszereplésével tűzte műsorára a fővárosi Vígszínház 1986-ban Gothár Péter rendezésében, s a kiemelkedő horderejű előadást később több alkalommal a televízióban is láthatóvá tették. 

De mi is a dráma alaphelyzete? Képzeljünk el egy várost, amely egykor virágzott, de mostanra már csődbe ment. A szerző által megálmodott fiktív Güllenben (mely egyes értelmezések szerint a német trágya szóból ered) a gyárak bezártak, az emberek munkanélküliek. A város egyre rosszabb állapotba kerül, reménytelenség és kilátástalanság lepi el. Ám ekkor váratlanul felbukkan egy nő, Claire Zachanassian, a milliárdos üzletasszony, aki visszatér szülővárosába. Az emberek örömmel fogadják őt, és reménykednek abban, hogy segíteni fog nekik. Az előadás középpontjában Claire és a város lakóinak találkozása áll. Claire hajlandó egymilliárdot ajándékozni a városnak, de a feltétel az, hogy valaki közülük bosszút álljon azon az igazságtalanságon, amit évtizedekkel korábban vele szemben elkövettek. 

A darabot ikonikussá tette sötét humora és iróniája, a mély, emberi dráma, amelyet megragad, illetve a középpontba helyezett erkölcsi dilemma: az igazság és a bosszú kapcsolatát vizsgálja. A történet felveti a kérdést, hogy milyen árat kell fizetni az igazságtalanság megtorlásáért – a téma elgondolkodásra hívja a nézőket. 

A vendégelőadás során a főszerepben a Jászai Mari-díjas Tóth Ildikót láthatjuk, akit – többek között – Gáspár Sándor és Trokán Péter kísér majd a színpadon. 

Az öreg hölgy látogatását a pécsi teátrumban november 3-án, 4-én és 5-én este 19 órától játssza a fehérvári társulat. A vendégjáték azonban nem egyoldalú: mindeközben november 3–5. között a pécsiek mutatják be a szintén Bagó Bertalan által rendezett Teljesen idegeneket a fejér vármegyei megyeszékhely színpadán – így tehát kulturális cserekapcsolatot kialakítva a két kőszínház között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában