Felszínre törnek az anyasebek

2023.11.21. 07:00

A Harmadik Színház sajtónyilvános próbájába pillanthattunk be

A Pécsi Harmadik Színház meghívására lapunk munkatársai is részt vettek a hamarosan bemutatásra kerülő Fergeteges komédia című előadás sajtónyilvános próbáján, amely során lencsevégre kaphattuk a szereplőket munka közben.

Mohay Réka

A Varsányi Anna által eredetileg Anyák és lányok című komédiája a Vincze János rendezésében Fergeteges komédia címmel bemutatandó előadás elnevezésével ellentétben a humoros jeleneteken túl mély és sokakat érintő problémákat is fel kíván dolgozni. A helyenként frivol, erotikus szálakat megpendítő darabban minden előkerül, amit csak el tudunk képzelni: alkoholfüggőség és kábítószerproblémák, ugyanakkor ezeknek a kihívásoknak az adott helyzetekben felmerülő komikus oldala mellett fokozatosan itatják át a jeleneteket a górcső alá vett négy emberi sors sötét aspektusai. 

Olyan kérdések felvillantásával is találkozhatunk, mint a párkapcsolati játszmák, a nem tervezett, futó kalandból származó terhesség, s mindaz, ami talán leginkább ezek gyökereként ragadható meg: az anyasebek, a nők anyjukkal való kapcsolatai, az ebből fakadó bizonytalanságok, a hozott minták, önértékelési és világlátási sémák, amelyek még túl az ötvenen is ott leselkedhetnek az olyan tehetős, sikeres ügyvédnőre is, mint egyik főhősünk (Teri szerepében Dévényi Ildikó látható). 

A komédiával vegyes családi dráma további szereplői között láthatjuk Emmát, a várandós, egyedülálló nőt, akinek rezignált humorát az ennek színpadi tolmácsolásában jeleskedő Farkas B. Szabina jeleníti meg a közönség számára, aki a Janus Egyetemi Színház előadásait követően most a Harmadik Színházban is bemutatkozik. 
A triót teljessé Fodor Zsóka, a Nagyanyust játszó ismert színésznő teszi, akik családi konfliktusláncolatába a sötét ügyleteket űző, túlságosan is extrovertált Milán (Fischer Norbert) kapcsolódik be. 
Milyen fordulat hoz még további bonyodalmakat a három nő életébe? Mi hozhatja őket közelebb egymáshoz, vagy éppen milyen konfliktusok, régi sérelmek és transzgenerációs traumák állhatják útját a női karakterek által dominált családi kapcsolatoknak? 

Mindezt megtudhatjuk a november 22-én debütáló színdarabból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!