Művészetfelfogás

2023.11.07. 16:20

A művészet többé már nem zárható múzeumokba

A „Színes város” – társművészetek a kortárs építészetben címmel november 22-én a Csontváry Múzeum előadótermében szervez konferenciát a Janus Pannonius Múzeum.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

A cím Victor Vasarely művészetfelfogásának egyik alapelemére utal, amely szerint a művészet többé nem zárható múzeumokba és magángyűjteményekbe; a festészet és a szobrászat helye az emberek mindennapi életének tereiben, az épületek falain, az utcákon van.

A konferencia ennek a gondolatnak az előzményeit, hatásait, sikeres és vitatott példáit igyekszik bemutatni a 20. századi és kortárs építészet és képzőművészet közegében. Az előadók az építészet, a képzőművészet, a művészetelmélet és a környezetpszichológia perspektívájából tárják fel a színes város eszméjének elméleti hátterét, nemzetközi és hazai gyakorlatát, Victor Vasarely munkásságát helyezve a középpontba.

A tanácskozáson részt vesz Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, Dobány Sándor keramikusművész, Oszoli Dénes építész, Pierre Vasarely, kurátor, az Aix-en-Provence-i Vasarely alapítvány elnöke és Getto Tamás DLA építész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában