Töredék a város szívében

2023.11.28. 11:30

Marsalkó Péter bissei portréi a vándorló apostolokkal találkoznak

A pécsi székesegyház mellett, a Vándorló Apostolok szoborcsoport mögötti sétányon kap helyet Marsalkó Péter Töredék című fotókiállítása, mely tizenkét egykori bissei lakosnak állít emléket. A különleges portrésorozat a vidéken élők által képviselt értékeket hivatottak megjeleníteni, s a tervek szerint később ormánsági falvakban is be kívánják majd mutatni.

Mohay Réka

Fotó: M. P.

Marsalkó Péter még az 1980-as években szeretett bele a kis baranyai faluba, Bissébe. Szerte a megyében járt fényképezni iskolákba, így ismerte meg e települést is, amely annyira megtetszett neki, hogy egy kis parasztházat is vásárolt, s az évek során jó kapcsolatot alakított ki a helyiekkel. 

Szintén ekkoriban, 1984-ben örökített meg több, a faluban élő embert, akiket egy régi, ajándékba kapott borbélyszékre állított, illetve ültetett, szabad kezet adva nekik abban, miként állnak a kamera elé.

– Érdekes, őszinte fényképek születtek. A lencsevégre kapottak már nem élnek, s most látom csak a sorozat a megismételhetetlen mivoltát, hiszen egyszerűen már nincsenek ilyen emberek, mint ők voltak. A portrék által talán sikerül megőrizni valamit mindabból, amit ők képviseltek. Szerény körülmények között élő, egyszerű, mezőgazdaságban dolgozó, kétkezi munkát végző emberek voltak, 1920-25 táján születtek. Az arcukról nem tükröződött depresszió, pénzéhség vagy elégedetlenség. Rendben voltak a saját korukkal és életükkel, nem panaszkodtak, elmentek vasárnap a templomba, elkészítették az ebédet saját maguk által termelt alapanyagokból, majd családjukkal ettek. Ma már egyre kevesebb ilyen emberrel találkozunk

 – mondta el Marsalkó Péter a kiállításra kerülő tizenkét portréból álló sorozat kapcsán, mely az egykor a székesegyház tetején álló, méltóságteljes apostoli sétányon lesz látható.

– Szeretném, ha a méretükben is szokatlan, esetünkben 140 x 190 cm-es fotók által a Kincses Baranya egykori lelkülete tükröződne vissza a járókelők számára. A sorozatot különleges légkörrel itatja át a székesegyház közelsége 

– fogalmazott a fotóművész.

Az egykori apostolszobrok, melyek hűen őrizték a város lelkületét, most a Marsalkó Péter által megörökített bissei lakosok portréival kapcsolódnak össze. A látvány az egyszerű, de erővel teli, értékközpontú életből merítenek ihletet, ahol a szorgos munka, az egymás iránti tisztelet és a közösség ereje voltak a mindennapi élet alappillérei. Ezáltal a kiállítás egy olyan történet elmesélésévé válhat, amely összehozza az elszálló időt és az örök értékeket.

Két kerek évfordulót is jelez a rendhagyó tárlat

Marsalkó Péter azt is elmondta, a kezdeményezéssel nem csak saját, közelgő 70. születésnapjára tervezett életmű kiállítást szeretné bevezetni, hanem a Bissén született Nagy Ferenc, egykori kisgazda miniszterelnök – aki a kommunista hatalomátvétel után emigrálni kényszerült az Amerikai Egyesült Államokba a családjával és ott, a Washington melletti Herndon városka temetőjében van a családi sírhely – születésének 120. évfordulójára is szeretné felhívni a figyelmet.  

Az ötlet megvalósításában Kovács Zoltán, az egykori Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztőségének a vezetője, Nagy Ferenc Miniszterelnök Kutatócsoport alapító ötletgazdája, vezetője működött közre, aki a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert el támogatást Marsalkó képeinek ilyen módon való bemutatására. A kiállítás fényképei az elkövetkező hetekben kerülnek újból elhelyezésre a Pécsi Egyházmegye Magtár Látogatóközpont sétányán, az utóbbi hetekben ugyanis a több napos viharos szél miatt szükségessé vált a szabadtéri kiállítás megerősítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!