Időtálló produkció született

2023.11.25. 11:30

Mátyás király a pécsi gyermekklinikára is ellátogat decemberben

Ismét a Pécsi Harmadik Színház színpadán látható a népszerű zenés ifjúsági várjáték Moravetz Levente rendezésében. A Mátyás mesék dallamai decemberben nem csupán a teátrum deszkáin, hanem a pécsi gyermekklinikán is felcsendülnek majd a társulat jóvoltából.

Mohay Réka

Fotó: Perczel Adrienn

Az egyedi előadás több mint húsz év után tért vissza a közönség elé, ezúttal a Moravetz Produkció égisze alatt. A történetet Thuróczy Katalin fűzte kerek egésszé, a zenei világ színvonaláról pedig a neves baranyai zeneszerző-karmester, Papp Zoltán gondoskodott. Az előadást 2023 decemberében és 2024 januárjában is láthatja a közönség a Pécsi Harmadik Színházban. 

– Számomra mindig fontos volt, hogy az ifjúsági előadások a felnőttek számára is izgalmasak legyenek. Úgy gondolom, az újraalkotott „Mátyás mesék” ezt a koncepciót teljes mértékben követi. Az előadás egyedi volta abban rejlik, hogy kisebb történetek formájában mutatja be a legendás király életét, időt­álló és szórakoztató élményt nyújtva a nézőknek – mondta el lapunknak Moravetz Levente. 

Az előadás történeti kerete azt az időszakot állítja a középpontba, amikor az ifjú Mátyás Prágában raboskodik. Hogy a várakozás feszültségét csökkentse, Jacopo Bardi, Mátyás tanítómestere játékra csábítja a fiút. A még szinte gyermek Mátyás természetesen belemegy a játékba, melynek lényege, mi lenne, ha király lenne. Itt jelenik meg egy időbeli csavar: az így „megálmodott” történetek azok, amelyek később, a király uralkodása idején legendákká váltak. 

– Itt alakul ki Mátyásban a tartás, amellyel a későbbi magyar történelemben találkozunk. Időközben pedig megérkezik a magyar küldöttség, s megtudja, hogy valóban ő lett a király – mesélte a rendező. 

A Mátyás mesék előadásban a címszereplőt Bagi Zoltán, tanítóját László Csaba formálja meg. Hozzájuk csatlakozik Szilágyi Erzsébet hollója, akit Geri Tamás és Gombás Ádám játszanak. Hunyadi János lovát Kálmán Henrietta és Gaál Zsófia alakítja, Andulka, a cselédlány szerepét pedig Gungl Gréta Jozefa játssza. 

Az előadás stábja különleges meglepetéssel is készül. Moravetz Levente felesége, Moravetz-Somogyvári Andrea ötlete alapján elhatározta, hogy a pécsi József Attila utcai gyermekklinikán december 4-én délelőtt 11 órától a színészek egy-egy jelenetet és dalt adnak elő a „Mátyás Mesék” produkcióból. Ezenkívül kisebb ajándékokkal is kedveskednek a kórházban gyógyuló gyerekeknek, akik betegségük miatt másképp nem vehetnek részt a színházi produkción. 

Moravetz Levente elmondta, az egész társulat egy emberként támogatta a kezdeményezést, s mindannyian örömmel látogatnak el a gyermekekhez. Ahogyan Mátyás király a népéért tett jótéteményeiről vált jelképes, emlékezetes történelmi figurává, úgy ehhez méltó módon törekednek a színészek is arra, hogy örömteli pillanatokat szerezzenek a kórházban kezelt, ifjú nézők számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában