A művészet és az építészet találkozott

2023.11.22. 18:30

Pierre Vasarely is előadott a Színes város építészeti konferencián

A JPM Csontváry Múzeumban, november 22-én került megrendezésre a „Színes város” című konferencia, amely a kortárs építészet és művészet találkozását ünnepelte.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Az esemény központi témája Victor Vasarely művészetfelfogása volt, mely szerint a művészetnek nemcsak a múzeumokban, hanem az emberek mindennapi környezetében, az épületek falain és a városok utcáin is helyet kell kapnia. A konferencia megnyitóját, majd Getto Katalin esztéta, muzeológus bevezetőjét követően Pierre Vasarely, a Vasarely Alapítvány elnöke a rendezvény első előadásában a „Műhelytől a boldogság színes városáig” címmel kalauzolta el a hallgatóságot.

Pierre Vasarely, azaz Victor Vasarely unokájának nevével a pécsiek több alkalommal találkozhattak már, tavaly a Pécsi Nemzeti Színházban mutatták be – akkor történetesen a szerző helyett fia jelenlétében – a Victor Vasarely regényes évszázada című könyvet. A konferencia délutánján interjút is készítettünk Pierre Vasarely-vel, melyet később olvashatnak is majd lapunkban.

A konferencia további részében számos további neves előadó osztotta meg gondolatait és tapasztalatait a színes város eszméjéről.

Olyan szakértőket kértek fel a szakmai hozzájáruláshoz, mint Dúll Andrea környezetpszichológus (Művészet „eleven környezetben, szerteágazó funkciókkal” – az épített környezet és a művészet viszonya környezetpszichológiai megközelítésben),

Fekete Dénes képzőművész (Szín-Tér-Kép. A tűzzománc muráliák mint köztéri alkotások jelene és jövője), Gálosi Adrienne esztéta (Hideg és meleg ornamentika, avagy mit mutatnak városainkról az építészeti ornamentika „hőmérsékletkülönbségei”), Benkő Katalin képzőművész (Vasarely nyomdokain – a 15 éves Színes Város Csoport bemutatása), Dévényi Sándor építész (Történeti városok színezése – Pécs példáján), Dobány Sándor keramikusművész (Építész és keramikus. Mi hozza össze őket?), Balogh Eleonóra üvegművész (Párbeszédeim üvegben), Oszoli Dénes építész (Válogatott homlokzati ritmusok: Konok Tamás alkotása a tettyei irodaház falán), Getto Tamás építész (Tetovált falak. A színes város gondolatának történeti változatai), illetve Zilahi Péter építész (Kódolt színek. Egy új középület környezetbe illesztése). 

 A konferencia rendezője a Janus Pannonius Múzeum, támogatója a Magyar Művészeti Akadémia, fő szervezője Getto Katalin esztéta, a Janus Pannonius Múzeum muzeológusa volt.

Az elhangzott előadások rövid, átfogó ismertetése a https://www.jpm.hu/hirek/2023-11-06-szines-varos-konferencia weboldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában