Kiállítással emlékeznek

2023.11.10. 16:40

Számos kincset rejt a Breuer Marcellről szóló tárlat

Miután november 9-én felavatták Breuer Marcell előtt tisztelegve az emléktáblát az építész pécsi szülőházánál, egy kiállítás is nyílt Hiány és emlékezet címen a 20. századi modern építészet meghatározó alakja előtt főt hajtva.

Czeczon Enikő

Fotó: Csortos Szabolcs

Nem túlzok, hogyha azt mondom, hogy rengetegen voltak kíváncsiak a Breuer Marcellről szóló tárlatra, amelyen olyan különlegességeket is megcsodálhatunk, mint a Vaszilij-szék, ami nevét Vaszilij Kadinszkij után kapta – Breuer Marcell munkatársa –, aki érdeklődést mutatott ezen bútor iránt, amelynek újdonsága a tartószerkezet zárt, folytonos vonalvezetésében, ergonómiájában és esztétikájában rejlett. Ez egy olyan csodálatos darab, hogy legszívesebben mimagunk is beleültünk volna, és kipróbáltuk volna, hogy megtudjuk, hogy Vaszilij miért is szeretett bele ebbe az ülőalkalmatosságba.  

Több kincs is felfedezhető a kiállításon, de a másik igen egyedi darab a Breuer Marcell New York-i irodájából származó gránit asztal, amelyhez a koncepció 1954-ben született meg, és mint kiderült a terven szereplő méreteknél valamivel nagyobb méretben rendelte meg magának az építész.

Egykori, jelenlegi és a jövő építészei, valamint teljesen laikusok, egyszerű kíváncsiskodók is jelen voltak a kiállítás megnyitóján, és biztos vagyok benne sokszor láthatnak a galériában dolgozók ismerős arcokat, hiszen ezt a tárlatot nem elég egyszer látni. Már felépítése is lenyűgözi az ideérkezőt, minden oly modern és igényes, amely rögtön eszünkbe juttatja a következő mondatot Breuer Marcelltől: „A modern építészet nem egy stílus, hanem egy magatartás.”

Ezt a mondatot úgy érezzük át ezen a tárlaton, mintha éppen a világhírű bútortervező és építész lépkedne mellettünk, és vezetne végig minket életútján.

De a tárlatot még vonzóbbá teszi az is, hogy sajtóanyagok segítségével a családtörténet fennmaradt dokumentumait is bemutatja, illetve felidézi annak a több mint harminc éven át zajló levélváltásnak néhány emlékezetes momentumát, amelyet Breuer pályatársával, Major Mátéval folytatott.

Még egy régi Dunántúli Napló szám is feltűnik a kiállításon. Az 1980-as februári újságot egy tableten fedezhetjük fel, amely lapban arról számoltak be az újságírók, hogy Breuer Marcell-bútorokat vásárolt Svájcban a pécsi Janus Pannonius Múzeum. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában