Inspirál az ormánsági település

2023.11.04. 11:34

Vajszló: Az írók titkos paradicsoma Baranyában

Rendszeresen olvashatják lapunkban a Baranyába érkező írókkal készült beszélgetéseket. A Magyar Írórezidencia Program helyszínei között a vármegyéből Pécs mellett Vajszló is képviselteti magát, 2021-ben elsők között csatlakozott a település. Ez nagyban Horváth István polgármesternek köszönhető, akit kulturális érdeklődése és kapcsolatai is motiválják. Vele beszélgettünk az elmúlt két év tapasztalatairól.

Mohay Réka

 A Méhes Károly író által koordinált Pécsi Íróprogram során Baranyát már 2007 óta látogatták írók a világ minden tájáról, például az Udmurt Köztársaságból is. Horváth István már ekkor bekapcsolódott a vendégek eligazításába, kísérésébe, többjük műveiben vissza is köszöntek ezek az élmények. Így adta magát a dolog, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség Magyar Írórezidencia programjához Vajszló is csatlakozzon. 

– A településünkhöz a múltban is kötődtek jelentős írók, mint Kodolányi János, vagy a nemrég elhunyt Bencze János. Magam is megfordultam irodalmi körökben, ismeretségeket szereztem, vonz ez a világ. Írni sosem írtam, de olvasni nagyon szeretek. Bereményi Géza sem idegenként érkezett, ugyanis korábbról ismertük egymást. Egy hónapot töltött nálunk, amit megtiszteltetésnek vettünk 

– mesélte Horváth István. 

– Érdekel, mi játszódik le az írókban egy adott mű készülésekor. Az írók jelenléte segít kívülről látni a települést és a környezetünket, egyfajta tükröt tartanak. Naplót mindannyian vezetnek, illetve gyakran megjelenik a helyszín a műveikben, amely a munka során nyomot hagy rajtuk. Sok mindenre rá tudnak világítani a vendégek, friss, külső szemmel – magyarázta a közösségvezető. 

Az írók jelenléte a helyi lakosságra is kedvezően hat. 

– A vajszlóiak nagyon jól viszonyulnak a vendégekhez, rendre pozitívan nyugtázzák a jelenlétüket. Szívesen vettek részt író-olvasó találkozókon is, amelyeket szerveztünk. Az írók ebédet kapnak az iskolánk konyhájáról, ez is lehetőséget adott a helyiek megismerésére – mesélte a polgármester. 

– Ahány író, annyiféle módon látják a dolgokat, a legtöbbjükkel sikerült jó kapcsolatot kialakítani, Vajszló mellett a környező településeken is körbevezettem őket. Patak Márta kétszer is járt nálunk. Tőle vásároltam is nagyobb mennyiségű könyvet, amelyekből határon túli magyar közösségeknek is ajándékoztam. Schmöltz Margit, aki naplójából elkészítette a Vajszlói füveskönyvet, később Orfűn mutatta be a könyvét. Ekkor épp Bálint Erika, Debrecenből érkezett írónő volt a vendégünk, így vele együtt el is mentünk a bemutatóra. Mindenki egyöntetűen azt nyilatkozta, jó volt itt dolgozni, sikerült eredményesen haladniuk az írással, s az elsőre talán ingerszegénynek vélt környezetről kiderült, nem is annyira ingerszegény, inspirálónak találták a települést – emlékezett vissza a tapasztalatokra Horváth István. 

 

Az első alkotó a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban is oktató Komálovics Zoltán volt. Patak Mártán kívül visszatérő vendégként töltött el több időt Vajszlón Kürti László. Dolgozott már meseregényen a községben Juhász Kristóf, a társadalmi problémákat fókuszba állító verseken egy haiti írópár, Ferlinda Dort és Louis Bertony, valamint vendég volt Bereményi Géza, Weber Kristóf, nemrég pedig Juhász Tibor. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában