Brutális rendszerváltás

2023.11.20. 10:30

Véres harcok dúltak a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között

Egy magyar-román koprodukcióban készült drámát is műsorra tűz a pécsi Apolló Mozi november 20-án este 8 órai kezdéssel, amely a Libertate ‘89 - Nagyszeben címet viseli.

Czeczon Enikő

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

1989-ben járunk Erdélyben, pontosabb Nagyszebenen december 22-én. Egyre több ember özönlik ki az utcára, hogy tüntessen Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. A politikus miután elmenekül helikopteren Bukarestből, a katonaság átáll a tüntetők oldalára. Ekkor véres harcok bontakoznak ki a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. A főhősünk Viorel rendőrkapitány, aki az ostrom elől kétségbeesetten menekülne, de elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják meg.

Ez a történelmi esemény, azaz a bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt. A rendező, Tudor Giurgiu ezen alkotása bemutat egy fontos történelmi helyzetet, valamint az abban résztvevő emberei karaktereket is, mindemellett pedig akciófilmbe illó fordulatokat és izgalmakat kínál.

Az alkotás rengeteg díjat bezsebelt már: elnyerte a a Szarajevói Filmfesztiválon a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en a Vodafone Hearts' Award-ot, a legkedveltebb román film díját, a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az ökumenikus zsűri díját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában