Baranya díszpolgára: fontos Csizmadia célja

2023.10.31. 13:38

Egész nemzetben, magyarságban gondolkodókra méltón kell emlékezni – vélekedett Bárdi László

A Mindenszentek és a Halottak napja által övezett kegyeleti hét lehetőséget teremt arra, hogy Pécs közösségként is megemlékezzen az elhunyt nagyjairól, ezért Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető hétfőn közölte, hogy három pécsi kiválóság nyughelyét szeretné beemelni a nemzeti örökségünk védelme alá.

Bóka Máté Ciprián

 A magyar állam által indított Nemzeti Sírkert Program lehetőséget teremt arra, hogy a kommunisták által koncepciós perben két évtizedes börtönnel sújtott Matheovics Ferencnek, Pécs rendszerváltozás utáni első díszpolgárának,  Málics Ottónak, a Mecseki Láthatatlanok egyik jeles képviselőjének, valamint Tüskés Tibornak, az egykori jelentős pécsi írónak sírját védelem alá helyezzék. 

Baranya díszpolgára, Bárdi László,  orientalista, a keleti kultúrák és a magyar őstörténet kutatója úgy vélekedett, hogy nagyon figyelemreméltónak és értékesnek tartja a javaslatot, mert mindig nagy különbség van azok munkássága között, akik egy szűk pártnézőpontból gondolkodnak, és azok között, akik az egész nemzetben, a magyarságban. Az említett három személy pedig ez utóbbiba tartozik.

A tudós hozzátette, hogy személyesen közülük Tüskés Tibor ismerte, aki távol-keleti élmenyiről szóló egyik könyvét lektorként, szerkesztőként vizsgálta át, s bár szigorú kritikus hírében állt, egyetlen mondattal sem kritizálta. Tüskés munkássága nemcsak Pécs és baranyai szempontból, hanem magyar irodalomtörténeti szempontból is fontos volt, soha nem szűkebb gondolkodású ember volt, hanem mindig az összmagyarság, az össznemzet érdekében beszélt, írt szerkesztett. Málics Ottó és Matheovics Ferenc tevékenysége kapcsán is elmondható ugyanez a világszemlélet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!