Elismerések

2023.12.29. 08:14

Átadták a 2023-as Horler Miklós-emlékérmeket

Dragonits Márta adta át a közelmúltban a Horler Miklós (1923–2010) emlékére alapított műemlékvédelmi díjat, amelyet ebben az évben Gondi Martina, Hajnal Jenő, Károlyi Angelica és Lővei Pál nyert el.

Bama.hu

Forrás: PTE MK

A Művészeti Kar beszámlója szerint az ünnepélyes eseményen Lengyel Péter dékán köszöntője után Raffay Endre és Tüskés Anna mondott laudációt, majd a díjat Dragonits Márta, Horler nevelt lánya adta át. A Horler Miklós emlékérem célja, hogy felhívja a figyelmet a műemlékvédelemben több évtizedes kiemelkedő munkásságot folytató személyekre. Az emlékérmet Majoros Áron Zsolt szobrász készítette.

Gondi Martina a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet képviseletében a zentai Művészet és műemlékvédelem művésztelep működtetéséért és a Pécsi Tudományegyetem Művészettörténet Tanszékével kiépített kapcsolat gondozásáért,

Hajnal Jenő a zentai Művészet és műemlékvédelem művésztelep megalapítása és működtetése érdekében a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében végzett munkájáért,

Károlyi Angelica az Európai műemlékvédelmi tendenciák, különös tekintettel a Kárpát-medencére című fehérvárcsurgói konferencia-sorozat szervezésében a Károlyi József Alapítvány képviseletében végzett munkájáért,

Lővei Pál a magyarországi műemlékvédelemben végzett több évtizedes tudományos és hivatali tevékenységéért kapott Horler Miklós emlékérmet 2023-ban.

A kitüntetések átadása után a díjátadó és a nyílt nap résztvevői megtekintették PTE Művészeti Kar Művészettörténet tanszéki Horler Miklós Könyvtárat és Tóth Melinda Könyvtárat. Ezt követően Tüskés Anna vezetést tartott a Bocz Gyula kamarakiállításon a Modern Magyar Képtárban, Raffay Endre kalauzolásával meglátogatták az ókeresztény mauzóleumot és a székesegyházi kőtárat. A programsorozatot Kovács Szilárd Ferenc ünnepi hangversenye zárta a székesegyházban Horler Miklós, a karnagy emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában