Számokban létezünk

2023.12.24. 20:15

Az egész világunkat átrendezi ez a könyv

Ha egy iskolást megkérdezünk arról, hogy melyik a legkevésbé kedvelt tantárgya, akkor sanszosan a matematikát fogják említeni. Holott ez az a tudományterület, amely millió meg egy titkot rejt, az izgalomfaktora éppen ezért végtelen – ez a könyv pont erről szól.

Bama.hu

Egy más világ kezdődik, ha ezt a könyvet kiolvassuk

Szép kihás abban a korban, amikor önmagában az olvasás is kezd valami különleges hobbibá válni, egy olyan könyvvel előrukkolni, amelynek témája a matematika, s azon belül is a tudományterület kevéssé ismert ágazatai. Ez csak akkor működik, ha a szöveg könnyen olvasható, ha a paradoxonok, elméletek, érdekességek valóban kvázi-titokként vannak előadva – és a végén ott van a feloldás, a könnyedség, az azonosulási lehetőség.

Nos, Daniel Tammet könyve ezt csont nélkül hozza: a szép és egyedi borító valóban letehetetlen írást rejt. Idézzük be ide a hivatalos ismertetőt! „A hópelyhek szerkezetének komplexitása, Boleyn Anna tizenegy ujja, idegen civilizációk létezésének lehetősége és más izgalmas témák által inspirálva Daniel Tammet igyekszik nekünk választ találni arra, miért érezzük gyorsulónak az időt, ahogy öregszünk, létezik-e átlagos ember, vagy hogyan érthetjük meg szeretteinket. A világszerte ismert autista zseni világában a matematika szépsége az élet és a gondolkodás minden területét beragyogja. Új könyvében személyes történetek, hétköznapi vagy éppen történelmi és irodalmi példák segítségével nyújt betekintést egyedi, különleges észjárásába. Gondolatai révén mi, olvasók is esélyt kapunk, hogy megérezzük, mitől válnak élvezetessé a számok, a szorzatok, az egyenletek és egyéb műveletek. A Számokban létezünk megváltoztatja, ahogyan eddig a matematikára gondoltunk, és bebizonyítja, hogy az valóban kézzelfoghatóan van jelen a mindennapjainkban: családi életünkben, kedvenc meséinkben és verseinkben, sőt a múltba vagy a jövőbe révedő álmainkban is.”

Pontos összefoglaló, mindössze egyet tennénk még hozzá: a fordító és a szerkesztő minden dicséretet megérdemel, gördülékeny a szöveg, érthetők a hasonlatok, követhetők a magyarázatok. Szóval ha adnánk még egy esélyt a matematikának, akkor ezzel a könyvvel indítsuk a szerelem újjáélesztését. 

Daniel Tammet: Számokban létezünk

Európa Kiadó, 2019.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában