Friss kutatási eredmények

2023.12.13. 15:20

DDNPI: jelentős érdeklődés kísérte az idei Mohács500 konferenciát

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI), mint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kezelője, a mohácsi csata 500. évfordulójára történő felkészülés jegyében, 2023-ban már hatodik alkalommal szervezte meg tudományos konferenciáját, ahol a legfrissebb történelmi, régészeti, néprajzi, antropológiai kutatási eredmények kerültek bemutatásra – számolt be a nemzeti park a honlapján.

Bama.hu

Mint felidézték, 2018-ban merült fel a gondolata egy olyan eseménynek, ahol a mohácsi csatával, annak előzményeivel és következményeivel foglalkozó kutatók mutathatják be kutatási eredményeiket. Még abban az évben, decemberben, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen került megrendezésre az első konferencia, ami azóta hagyománnyá vált – emlékeztettek.

Közlésük szerint a napokban a Mohácsi Selyemgyár Kulturális központ biztosított helyet a rendezvénynek. Az érdeklődök előadásokat hallhattak többek között a III. számú tömegsír antropológiai leleteinek legfrissebb kutatási eredményeiről, a mohácsi csata előtti Magyar Királyság pénzügyi helyzetéről, a csata tárgyi emlékeiről, vagy a 1526. évi magyarországi oszmán felvonulás nehézségeiről.

A DDNPI felhívta a figyelmet arra is: szintén hagyománnyá vált, hogy a konferencián elhangzott előadásokból a következő évben egy kötet jelenik meg. 

A 2022-ben bemutatott kutatási eredményekről készült kötet „Elsüllyedt Mohács – Újabb tanulmányok a mohácsi csatával kapcsolatos kutatások eredményeiből” címmel a múlt héten került ki a nyomdából, és elsőként itt a rendezvényen ismerhették meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában