Az ünnepek mindenkinek mást jelentenek

2023.12.22. 20:00

Ismert pécsiek osztották meg legszebb karácsonyi emlékeiket (videó)

Annyiféle karácsonyi emlék ahány ember. Kinek egy kisautó, kinek egy vonat, kinek az első hó, kinek egy közös társasjátékozás, kinek egy családdal elköltött meghitt vacsora áll legszebb karácsonyi emlékének középpontjában.

Mohay Réka

Fotó: Czeczon Emese

Vári Éva: A színpadra lépve kaptuk meg a legnagyobb ajándékot

– Én háborús gyerek vagyok, a második világháború alatt születtem, négy-öt éves korig nem is emlékszem, milyen karácsonyom volt. Hat éves koromban édesanyám beíratott a zárdába, ott természetesen már tanultunk a vallásról, Jézusról, Istenről, Szűz Máriáról… Édesapám hadifogoly volt,  ‘47-ben jött haza, tehát addig rendkívül szegényes, nem igazán emlékezetes karácsonyaim voltak – mondta Vári Éva Kossuth-díjas színművésznő.

– Az élénken él bennem, hogy egy csodálatosan szép kis kápolnába jártam, ahol az egyik perselynél állítottak egy angyalt, szárnyakkal, s ha bedobtunk pénzt, akkor egy apró mozdulattal „megköszönte”. Én a maradék pénz mindig elvittem és bedobtam, mert annyira tetszett, hogy angyal ezt megköszöni! – emlékezett vissza Vári Éva.

– Később pedig már a színházról szólt a karácsonyom. Amikor leérettségiztem, rögtön színházhoz szerződtem. Szentestére hazamehettünk, majd utaztam is vissza. Az összes karácsonyom úgy telt el, hogy két előadást játszottunk. Ilyenkor a színészek elhozták, amiket sütöttek otthon, és az öltözőbe kínáltuk egymást, kicsit szomorkodva, hogy nekünk nincs karácsony… De aztán kimentünk a színpadra, és megkaptuk a legnagyobb ajándékot. Azt, hogy minket választottak, hogy eljött a közönség és megnézett bennünket, és onnantól már nem volt fáradtság, se nosztalgia, mert akkor nekünk már az volt az ajándék, hogy játszhatunk – mondta a színművésznő.

Uhrik Teodóra a munka mellett gyermekei karácsonyát is széppé tette

– Hasonló tapasztalataim vannak, mint Évának. Háborús nemzedék vagyunk, nélkülöztük a családot. Évát beíratták a zárdába, engem a Balettintézetbe, valamilyen szinten az is zárt közösség volt. Nyolc éves koromtól itt voltam növendék, minden karácsonykor szerepeltünk a Diótörőben, ami egy karácsonyi történet 

– mesélte Uhrik Teodóra, Kossuth-díjas művésznő, a Pécsi Balett ügyvezetője.

– A gyermekkor örömeihez és a családhoz kapcsolódik a karácsony. Ha az embernek nincs családja, csak csak egy édesanyja, az édesapja épp nincs már, akkor ezek hiányos dolgok. Emlékszem, hogy volt egy fényképem, ahol álltam egy kis mackóval a kezemben, hátam mögött egy gyönyörű karácsonyfával. Nyilván igyekezett az édesanyám, vagy az édesapám a távolból is megoldani, hogy legyen karácsonyfánk szaloncukorral – mondta.

– De a későbbi emlékek engem is a munkámhoz kötöttek. Gyerekkoromban a Diótörőhöz, később az egyéb balett-előadásokhoz. Ám miután két gyermekem van, nagyon igyekeztem az ő karácsonyaikat megünnepelni. Karácsonyfa, vacsora, ajándékok a fa alatt, ölelkezés, szeretet, ez volt a recept! De ez igen érdekes, hogy a mi korosztályunknak van egy üresség, egy hézag a visszaemlékezésbe, az örömre való visszaemlékezés hézaga. De így éltünk, talán ettől lettünk erősek! – tette hozzá Uhrik Teodóra.

Márkus István: Annyira megijedtem, hogy a függöny mögé bújtam

Rendszeres látogatói voltunk 2023-ban a Király utca 9-es szám alatt található Retro Könyvvásárnak, ahol Márkus István, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa mindig örömmel fogadott minket, aki szívesen osztotta meg legszebb karácsonyi emlékét is.

– Egészen kisfiú koromig kell visszamennünk ezért az emlékért, amikor anyuval és apuval közösen feldíszítettük a karácsonyfát a szobámban, majd vártuk a Télapót - mesélte Márkus István.

– Anyukám elcsalt az erkélyhez. Esett a hó, és azt vette észre, hogy néhány ember még járkál az utcán, készülődik a  Szentestére.
A kisfiú Márkus István pedig próbált rájönni, hogy mikor jön a Télapó, amikor egy csengetést hallott. Édesapja ment ajtót nyitni.

– Annyira megijedtem, hogy a függöny mögé bújtam. Egy dörmögő férfihang szólt: Márkus Istvánnak hoztam ajándékot. Apukám szorgalmasan válaszolt, hogy jó kisfiú voltam – merült el az emlékben a CSGYK munkatársa.

– Amikor meghallottam, hogy becsukják az ajtót, át mertem menni a szobámba, ahol fel volt ugye díszítve karácsonyfa, és volt alatta sok-sok ajándék.
Az ajándékok között volt ruhanemű, könyv, csokoládé és ott volt egy nagyon várt ajándék, amit már több mint féléve kinézett magának a kis Márkus István a város játékboltjának kirakatában.

– Egy távirányítós versenyautó volt, ami elemmel működött, lehetett sebességet váltani, az ajtókat ki lehetett nyitni, és volt benne egy bábu is, amit ki lehetett venni, és a bábu segítségével ki lehetett cserélni a kerekeket – mesélte Márkus István.

– Akkor félredobtam mindent, mert megvolt a szívem vágya. Több évig ezzel a versenyautóval játszottam.

Vajda Zsuzsanna: Sok emlékezetes karácsonyra emlékszem, de volt egy különös

A legszebb karácsonyi emlék felidézéséhez megadta a hangulatot a MárkusZínházban berendezett Mikulás Szobája, ahol sok éve már, hogy megszáll a téli időszakban a Mikulás.

– Minden karácsony lehet emlékezetes – kezdte Vajda Zsuzsanna, a színház egyik tagja.

– Én sok ilyen emlékezetes karácsonyra emlékszem, de volt egy különös, ami nem a megszokott regula szerint ment.

Nagyon várták már, hogy megjöjjön hó. Igazából egész decemberben várták, mert a fehér karácsony mégiscsak fehér karácsony. Aztán eljött a szenteste, és egy szál hópihe sem borította a vidéket.

– Megettük az ebédet, majd a vacsorát, és lefeküdtünk – mesélte Vajda Zsuzsanna.

– Reggelre viszont vastag hó borította az egészet hegyet. Kinéztünk az ablakon, és nagyon örültünk. Aznap a nagymamához mentünk  ebédre, és az volt a legnagyobb ajándék, hogy azt mondták a szüleink, hogy mehetünk gyalog. Egészen a Fenyves sorig gyalogoltunk az erdőn át, ahol senki nem járt.

Pilári Lili Eszter: Mindenki nagyon fáradt volt, de elkezdtünk játszani egy társast

A MárkusZínház másik oszlopos tagja, Pilári Lili Eszter, aki azzal kezdte egyik legemlékezetesebb karácsonyi történetét, hogy minden karácsonyra társasjátékokat szokott kérni a Jézuskától, és gyerekkora óta minden évben van valamilyen játék a fa alatt.

– Volt egy olyan karácsonyunk, amikor mindenki hulla fáradtan ért haza, hiszen az embereknek ez mindig egy nagyon nehéz, fárasztó, de egyben felemelő időszak -  mesélte Pilári Eszter.

– Mindenki nagyon fáradt volt a családból, viszont kaptam egy nagyon jó társasjátékot, amivel elkezdtünk játszani, mindannyian.

Tudjuk azonban, hogy a fáradság nagyúr, így szépen lassan az összes családtagom elaludt.

– Először apukám aludt el, ezután én dobtam helyette, és játszottuk tovább a játékot – mondta mosolyogva a MárkusZínház tagja.

– Aztán az öcsém fáradt el, és ő is elment lefeküdni. Így helyette is játszottam tovább.  Anyukám kitartóan mellettem maradt. Miután ő is elaludt, helyette is dobtam.

Négy ember helyett játszott egyedül a végére már Pilári Eszter, és olyan hajnali 2 órakor be is fejeződött a játék, amikor felébresztette anyukáját, és azt mondta neki: – Anya, te nyertél!

Burján István a meghitten elfogyasztott szentesti vacsora miliőjét emelte ki

– Talán az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb karácsonyi emlékem az az, amikor felkerültem Budapestre az egyetemre, első éves hallgatóként. Az Eötvös Collegiumban laktam, ahol tizenketten voltunk külföldiek. Karácsonykor a magyarországiak hazamentek, mi ott maradtunk – mesélte Burján István, a JPM Néprajzi Osztályának vezetője.

– Állítottunk egy karácsonyfát, elénekeltük a Mennyből az angyalt. Eszembe jutott, hogy nagymamámmal mindig az volt a hagyomány, hogy karácsony este fogott egy szép almát és felvágta annyi cikkelyre, ahány tagja volt a családnak, és azt közösen elfogyasztottuk. Felmentem a kollégiumi szobámba egy almáért és tizenkettőre vágtam – emlékezett Burján István.

– Ezekkel a diáktársakkal azóta is tartjuk a kapcsolatot, noha több mint negyven év telt el. Mindig írunk írunk egymásnak karácsonyra, még az almavágás emlékét is felidézzük. Szerintem ennél nagyobb ajándék nem kellett, ez volt a csoda

 – hangsúlyozta a néprajzkutató.

– Talán, ami a mai karácsonyokból hiányzik, a nagymamák, nagypapák idejéből, az a közös vacsora. De nem a töltött káposzta, hanem az a meghitten elfogyasztott 24-ei, szerény, várakozással teli vacsora – fogalmazott Burján István.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!