Több, mint puszta szerencse

2024.05.13. 20:00

Mozgalmas a falu élete: fotókiállítás nyílik Geresdlakon (galéria)

Szerencsés helyzetben van egy település, amelyik elmondhatja magáról, hogy éveken, sőt, évtizedeken át dokumentálták közösségének életét. Beleértve a mindennapi eseményeket és a jeles napokat, az olyan különleges pillanatokat, amelyek emléke hosszú időn át fennmaradhat.

Mohay Réka

Fotó: Laufer L.

Egyik ilyen falu Baranyában Geresdlak, amelynek életét Laufer László, a Dunántúli Napló fotóriportere az elmúlt 40 évben szorgosan követte fotóival. Ennek örömére az újonnan felújított közösségi tér átadásával egybekötve a falu évtizedeit megörökítő fényképekből kiállítás nyílik május 14-én, kedden 10 órakor. 

Szerencsés helyzet, mondhatjuk. De ha jobban belegondolunk, az, hogy ennyi fénykép készült, azt is mutatja, hogy adódott elegendő muníció az elmúlt közel fél évszázadban ahhoz, hogy fotódokumentáció tárgyává váljon a napilap hasábjain.

Illetőleg az is, hogy a település és vezetősége a jelenben úgy döntsön, érdemes ezeket a képeket összegyűjteni, bemutatni, kiállítani a jelenlegi lakosság számára, felmutatva az elmúlt évtizedek elkapott, letűnt, mégis élettel teli pillanatait.

Ennek köszönhetően, ahogyan jelen ízelítőben is, bepillantást kaphatunk Geresdlak különböző eseményeibe, az ott élők napjaiba. Láthatjuk a faluban állított májusfát, a baranyai faluba beleszerető finn lakosság egyes képviselőit, az egykori angóratelep pillanatait. Láthatjuk, hogyan zajlott a munka a sok éven át a faluban működő varrodában, s láthatjuk, hogyan szórakoztak és ünnepeltek egyes jeles napokon a geresdlakiak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában