Kartonpapa

2023.12.21. 11:30

Kartonpapa: fekete komédiát mutat be a Pécsi Harmadik Színház, Herczeg Adrienn rendezésében

Újabb saját bemutatóra készül a Pécsi Harmadik Színház. A Kartonpapa című fekete komédiát tűzték műsorra Herczeg Adrienn rendezésében. Az előadás decemberi időpontjaira már minden jegy elkelt, de januárban is több alkalommal játsszák majd Tasnádi István darabját.

Mohay Réka

Fotó: Franczia Yvonne

– A Kartonpapa Tasnádi István darabja, fekete komédia, mely igen széles korosztályt meg tud szólítani 

– mondta el Herczeg Adrienn rendező.

– Egy család életébe kapunk betekintést, s valahol mindenki magára ismerhet a helyzetben. Persze, a látottak nem feltétlenül egy jól működő család modellbe adnak bepillantást – árulta el a direktor a fekete komédiáról, amely számos személyes és családi vonatkozású kérdést tesz fel. Az előadást 14 év felettieknek ajánlják.

– Az alaphelyzet, amelyet a cím is jelez, az, hogy adott egy nő, akinek a férje meghalt, de nem tudja őt elengedni, ezért kartonpapírból készíti el a „mását”, s azzal jár-kel, mintha a férfi még mindig élne…

 – árulta el a cím mögött rejlő abszurd, ugyanakkor fájdalmas kiindulópontot Herczeg Adrienn.

A cselekmény során fokozatosan fény derül arra, milyen családmodellben élhettek az érintettek, egy rendkívül vaskalapos apával. A „kartonpapa” és családja pedig ellátogat a náluk valamivel szabadabban gondolkodó rokonhoz ebédre, ahol az emlékek és traumák tárházából sok minden előkerül és felszínre tör.

– Vincze János hívott fel, hogy szeretnék bemutatni az előadást, és megkérdezte, megrendezném-e. Természetesen örömmel mondtam igent a felkérésre – számolt be az előzményekről Herczeg Adrienn, aki a pécsi színészképzésben résztvevő tanítványaival évekkel ezelőtt már feldolgozta Tasnádi István fekete komédiáját. A Harmadik Színház vezetősége pedig  szerette volna most profi művészekkel is körüljárni az előadás tematikáját.

Az előadás sokszínű szereposztást vonultat fel, több színművész generációt von be, több helyről.

– Hálás vagyok, hogy szabad kezet kaptam a színészek és alkotótársak megválasztásában, sikerült egy egymással jól együttműködő csapatot kialakítanunk. Az előadásban játszik a Pécsi Nemzeti Színház két művésze, Darabont Mikold és Kecskés Alexisz, illetve Bacskó Tünde és László Csaba, akik a Harmadik Színház csapatát szokták erősíteni. Mellettük bemutatkozik Szatmári Alíz, egy ifjú színésznő, aki a Pesti Magyar Színiakadémián végzett – mutatta be a produkcióban látható művészeket a rendező.

– Az előadás továbbá attól is nagyon pécsi, hogy a látvány megtervezésére a Renyagyár néven ismert Biacsics Renátát, kivitelezésére pedig a Papír Panír csapatát, Kovács Tamást és Jankó Mátyást kértem fel 

– tette hozzá Herczeg Adrienn az egyórás, lehengerlő erejűnek ígérkező darabról.

A december 21-i premieren túl a december 28-29-én műsorra tűzött előadásra is gyorsan elkeltek a jegyek, azonban januárban is három alkalommal láthatja a közönség a sötét humort és drámai konfliktusokat kínáló Kartonpapát: 13-án, 29-én és 31-én este hét órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában